Városházi zenei élmények

Írta:  2012.11.10.
Mozart és Beethoven szólt hozzánk Fellegi Ádám zongoraművész tolmácsolásában október végén a városháza dísztermében.
A szokásos magas színvonalon interpretált művek most is élményt nyújtottak a lőrinci közönségnek, akik közül többen már kilencedik éve rendszeres látogatói a vasárnap esti koncertnek.
A Liszt-díjas zongoraművész ezúttal szakított a hagyománnyal, nem mesélt a művekről, a zeneszerzőkről, „csak” játszott két órán keresztül. Ebben segítőtársa volt egy dvd-készülék is, amelyből egy hegedű- és egy csellóművész is megcsillanthatta tehetségét, így „hármasban” muzsikáltak a közönségnek, igazi kamarakoncertet varázsolva a falak közé. Mozarttól a Kegelstatt, Beethoventől a Főherceg trió csendült fel. A két mű között azért annyit megjegyzett Fellegi Ádám – célozva a technikai segítségre: „Látják, ilyen a szegények triója. Sajnos a komolyzene iránt csökkent az érdeklődés, kamarazenei hangverseny már alig van. Mozartnál szerencsére kegyelmes volt a dvd, imádkozzunk, hogy jó legyen Beethovennél is, holnap úgyis viszem a szervizbe.” A nemcsak játékáról, hanem humoráról is közismert művészt ezen az estén nem hagyta cserben a dvd-készülék. A koncert végén érdeklődésünkre elmondta, hogy nem is olyan könnyű így triót játszani, mert egyidejűleg kell figyelni a képernyőn megjelenő társakat és a kottát.
Azt is megtudtuk Fellegi Ádámtól, hogy ezekben a hetekben, túl a hetvenen, egy másik műfajba is kirándulást tett, méghozzá a kerületünkben élő filmrendező-zenésznek, Szobolits Bélának köszönhetően, aki a Brass on Brass dixiezenekar vezetőjeként meghívta őt játszani az együttesébe. A komolyzenész Gershwin Kék rapszódiáját adta elő nagy sikerrel, és azt mondta a Városképnek: „Nagyon élveztem az együttmuzsikálást ezzel a remek zenekarral.”
Fellegi Ádámmal legközelebb november 18-án este 6 órakor találkozhatunk a városháza dísztermében, ahol Schubert és Ravel egy-egy híres szerzeménye csendül fel – immár a művek ismertetetésével fűszerezve.