Brillíroztak a kerületi diákok

Írta:  2012.11.12.
Kossuth és Deák okozott fejtörést a Haza és haladás versenyzőinek, akik kitűnően állták a sarat.

Kerületi Diáknapok programjaként a Haza és Haladás Országos Történelmi Tanulmányi Versenyen mérték össze tudásukat az általános iskolák nyolcadikosai és a középiskolások november 9-én a Pestszentlőrinc-Pestszentimrei Felnőttek Gimnáziuma és Továbbképző Központjában.
A versenysorozatot Grünvald Mária igazgató, történelemtanár, Pro Urbe-díjas helytörténész a 11 alkalommal szervezte meg. A szellemi viadalt Kucsák László alpolgármester, országgyűlési képviselő nyitotta meg.

Ezúttal 44 csapat érkezett a versenyre az ország minden tájáról. A versenyzők egyik fele általános, a másik pedig középiskolából érkezett. A kerületünkből hét iskola vett részt a megmérettetésen.
Az idén Kossuth Lajos, Deák Ferenc életpályája, munkássága, a magyar reformkor, az 1848-as polgári forradalom, a leverést követő megtorlás, a kiegyezéshez vezető út, a dualista berendezkedés témaköréből kellett felkészülniük a diákoknak.
A megmérettetés célja az volt, hogy minél több nyolcadikos, illetve középiskolás tanuló ismerje meg a modern Magyarország születését, a magyar és az európai értékeket, a korszak történelmét és nagy politikusainak életpályáját.

– A verseny kezdettől fogva a vidéki csapatok körében nagyon népszerű. Van olyan város (például Székesfehérvár), ahonnan több iskolából jöttek – mondta Grünvald Mária.
A verseny rangját emelte, hogy a zsűri elnöki tisztét ezúttal is Závodszky Géza, az ELTE tanára, történész, a 7. és a 11. osztályos tankönyv szerzője töltötte be. A diákok két kategóriában (általános és középiskolai) mérték össze a tudásukat. Az első fordulóban írásbeli kérdésekre kellett válaszolniuk, a döntős csapatokra pedig szóbeli feladatok vártak. A legjobb hat általános iskolás és a legjobb hat középiskolás jutott a szóbeli döntőbe.
A verseny után minden csapat oklevelet és minden résztvevő ezüstből készült címert kapott. A döntősök jutalma ezüstlánc volt medállal (történelmi Magyarországot ábrázolja), az első három helyezett üvegplakettet kapott ajándékba. (A kerületi általános iskolások nagyon jól szerepeltek, ugyanis 1-4., és a 6. helyezett kerületi csapat volt.)
Az országos történelmi versenyt a XVIII. kerületi önkormányzat támogatta.
 
Eredmények:

Általános iskolások

1. helyezett: Bókay Árpád Általános Iskola (Horváth Péter, Kiss Ágoston)
2. helyezett: Szent Lőrinc Katolikus Általános Iskola (Kiss Barnabás, Lányi Botond)
3. helyezett: Ady Endre Általános Iskola (Dévai Gréta, Lázár Eszter)
4. helyezett: Eötvös Loránd Általános Iskola (Pacsai Sára, Tóth Szilárd Zoltán)
5. helyezett: Bethlen Gábor Református Gimnázium, Hódmezővásárhely (Varga Ágnes, Sziver Bence)
6. helyezett: Bókay Árpád Általános Iskola (Takács Dorka, Szemán Adrián Márk)

Középiskolások

1. helyezett: Balassi Bálint Nyolcévfolyamos Gimnázium (Együd Norbert, László Lilla)
2. helyezett: Ciszterci Szent István Gimnázium, Székesfehérvár (Csaba Zsanett, Mészáros Barnabás)
3. helyezett: Tiszaparti Római Katolikus Általános Iskola és Gimnázium, Szolnok (Majnár Sándor, Dénes Loránd)
4. helyezett: Felnőttek Gimnáziuma (Csigi Beáta, Wágner Mariann)
5. helyezett: Teleki Blanka Gimnázium, Mezőtúr (Deák László, Csikós Dávid)
6. helyezett: Széchenyi István Gimnázium és Általános Iskola Alternatív Gimnáziumi Tagintézmény, Szolnok (Horváth Alexandra, Kun Erika)