Vandalizmus vagy művészet?

Írta:  2012.11.13.
A graffitit a legtöbben elítélik, de vannak, akik műalkotásként tekintenek rá.
A graffitizés mai formája az 1960-as években terjedt el, és azóta sok iparág épült köré. A közterületeken látható graffitik általában a magántulajdon rongálásával, a tulajdonos megkérdezése nélkül készülnek. Ezt az illegális tevékenységet a törvény bünteti, hiszen vandalizmusnak minősül. Így a firkászok gyors és igénytelen alkotásait láthatjuk városszerte az utcán, házfalakon vagy a tömegközlekedési eszközökön. Ezek között leggyakrabban bombákat vagy tageket láthatunk. A bomba egy percek alatt elkészíthető, nem túl kidolgozott rajz, míg a tagek filccel vagy üvegbe karcolva hirdetik a csapat vagy a firkász nevét, esetleg egy rövidebb üzenetet. Így a hétköznapokon ritkán győződhetünk meg a graffiti művészi értékéről.

Unalmas legalitás?

A szabadfalakon látható graffitik nem csupán tagek, firkák vagy vicces feliratok. Ezek a falak egy folytonosan frissülő utcai galériát képeznek, ahol a firkászok legálisan készíthetik el rajzaikat. Egy-egy ilyen kép megszületését komoly tervezés előzi meg egyszerű papír vagy számítógépes programok segítségével. Itt lehetőség van igényesen, idővel és kannával sem spórolva készíteni a műveket. Budapest legismertebb szabadfala a Filatorigátnál található, ahol már a 90-es évek eleje óta lehet legálisan alkotni.A XVIII. kerületben a Lakatos-lakótelepen nyílt lehetőség a legális festésre. A Lakatos út és a Jegenye fasor határolta ipartelepet elválasztó, csaknem 300 méter hosszú kerítést használhatják a firkászok. Az ötlet két fiatal fejében született meg, akik kérésükkel Boros János telepvezetőhöz fordultak. Boros elmondása szerint a falat egyébként is összefirkálják a graffitisek, így viszont legalább színvonalasabb rajzok fedik azt, és színesebbé válik az unalmas szürke fal. Emellett az alkotók rendben is tartják a falat, mivel festés előtt célszerű kisebb-nagyobb javításokat végezni rajta, hogy a készülő mű tartósabb és minél tökéletesebb legyen. Habár a fal már hónapok óta szabadon használható, eddig mások nem éltek a lehetőséggel.

Sokszínű funkcionalitás

Egy firkász szerint, ha egy szabadfalnak vannak még üres részei, az maga a boldogtalanság. Olyan, mintha egy embert elhallgattatnának. Nem üdvözli azt, aki ránéz. Nem üzen. Csak a dolgát teszi. Ez a megfogalmazás is az üresség kitöltésének vágyát bizonyítja, amit a szürke lakótelepek vagy sivár betonfalak idéznek elő.
A Lakatos-lakótelepi legális falon a képektől a hirdetésekig sokféle alkotás megtalálható, de rotációról még szó sincs. Nincs verseny, sok még a magányos szürke falrész. Itt az elkészítési idő nem játszik szerepet, hiszen nem sürget a törvény figyelő szeme. Lehet, hogy a rajzok önmagukban hétköznapiak, de színviláguk, méretük és elhelyezkedésük felkelti az emberek figyelmét. A telepvezető elmondása szerint kevés a visszajelzés, de negatív kritika eddig nem érte a falat. A laikus szemlélők érdeklődéssel nézegetik az újabb és újabb alkotásokat. A képek – mint a festő férfi vagy a macskák – a legnépszerűbbek, bár egyes esetekben a publikum megkérdőjelezi a valósághűséget, de ez már az alkotói szabadság része. Bár jó néhány felirat olvashatatlannak bizonyul, ezek a kidolgozott és színes tagek a jelhagyás fontos részei. Érdekessége még a falnak, hogy hirdetéseket is láthatunk rajta, amit a két ötletgazda készített a telepen dolgozó cégek kérésére. Ugyanakkor kár volna, ha reklámfallá válna a felület.