A csillagocskák

Írta:  2012.11.26.
A Diákhetek rendezvénysorozat keretében Ki mit tud? versenyen mérték össze tudásukat a kerület fiataljai.
Mint ahogy a versenyek előtti pillanatokban lenni szokott, a fellépő diákok kicsit szorongva várták a megmérettetést. A megnyitó előtt volt, aki a tánchoz melegített be és volt, aki a folyosón fel-alá járkált, és volt, aki csöndesen üldögélve várta, hogy elérkezzen a pillanat, amikor a színpadra léphet.
A zsűri nevében Császár Bíró Lilla, a Kondor Béla Közösségi Ház vezetője, előadóművész köszöntötte a „csillagocskákat”, majd elkezdődött a verseny.

A szereplők között volt egy diáklány, aki olyan szépen énekelt, hogy Draskóczy Zoltán gitárművész, a Dohnányi Ernő Zeneiskola tanára, amikor megtudta, hogy mindössze 14 éves, nagyon meglepődött, és azt tanácsolta, hogy feltétlenül keressen énektanárt, mert érdemes...
Suvada Vivien, mindössze 18 éves, és már több országos, európai és világversenyeken szerepelt eredményesen, és a dobogó legfelső fokán is állt már mindhárom minőségében.
– Már óvodás koromban elkezdtem táncolni – mondta Suvada Vivien, a Pestszentlőrinc- Pestszentimrei Felnőttek Gimnáziuma diákja. – Később a Kassa Utcai Általános Iskolában szertornáztam és kézilabdáztam. Egy alkalommal az iskola udvarán megláttam a hulahoppkarikázó gyerekeket, annyira megtetszett ez a sport, hogy még azon a héten beiratkoztam én is a fitneszedzésre.
A táncos lány elmesélte, hogy egy év sem telt el, és máris elindították országos versenyen, ahol második helyezést ért el. Ezután sorra jöttek a sikerek… Gimnazistaként stílust váltott, és az akrobatikus látványtánc helyett hip-hopot táncol, csapattársaival a tánc világbajnokságon 3. helyezést ért el.
A verseny eredménye:

Fődíjak:
1. Csjef Klaudia – ének (Sztehlo Gábor Evangélikus Gimnázium)
2. Csiszár Angéla – vers (Sztehlo Gábor Evangélikus Gimnázium)
3. Offset zenekar - Andruskó Attila és Olcsák Márton (Hunyadi Színkör)

Kategória első díjak:
Suvada Vivien – tánc (Pestszentlőrinc- Pestszentimrei Felnőttek Gimnáziuma)
Csiszár Angéla – vers (Sztehlo Gábor Evangélikus Gimnázium)
Csjef Klaudia – ének (Sztehlo Gábor Evangélikus Gimnázium)
Offset zenekar - Andruskó Attila és Olcsák Márton – zene (Hunyadi Színkör)

Kategória különdíjak:
LFF zenekar – zene (Vörösmarty Mihály Általános Iskola és Gimnázium)
Vigh Ágnes Eszter – zene (Ady Endre Általános Iskola)
Báder Dezső – zene (Pestszentlőrinc- Pestszentimrei Felnőttek Gimnáziuma)
A zsűritagok különdíjai:
Fapofák – színpadi jelenet (Pestszentlőrinci Közgazdasági Szakközépiskola)
Bácsfalvi Orsolya – vers (Hunyadi Színkör)
Suvada Viven – tánc (Pestszentlőrinc- Pestszentimrei Felnőttek Gimnáziuma)
 


Az Offset zenekarból Olcsák Márton, a Felnőttek gimnáziumának diákja két éve gitározik, és naponta két-három órán át gyakorol.
Anduskó Attila, a zenekar énekese (Offset) elárulta, hogy egy ismerőse meghívására kezdett el zenélni, és olyan jól sikerült a szereplés, hogy azóta énekel, gitározik és dobol. A Hunyadi Színkör tagja, amelynek vezetője Grünvald Mária, a Felnőttek gimnáziumának igazgatója.
Báder Dezső (Felnőttek gimnáziuma) a verseny előtt bemelegítésként leült zongorázni. Elárulta, hogy nagyon izgul, hiszen már egy éve szerepelt utoljára  színpadon.
– Zongorista szeretnék lenni, 14 éve zongorázom. Székesfehérváron, az Ellenpont Egyesület Felnőttképzési Intézményben tanulok zenét.
Ravasz Balázs művelődésszervező, az önkormányzat ifjúsági referense elmondta, hogy a Ki mit tud? a kerületi diákhetek rendezvénysorozatnak a záró programja.

– Eddig a versenyszámokat külön-külön rendeztük meg, és ez az eső alkalom, hogy „őszművészeti” programot szervezzünk és a művészeti ágak együtt kerültek színpadra – mondta Ravasz Balázs. – A Diákparlament korábbi ülésén több fiatal kérte, hogy legyen kerületben Ki mit tud? Ennek a kezdeményezésnek szerettünk volna a megmérettetés megszervezésével eleget tenni.
A zsűri tagja és a program házigazdája Császár Bíró Lilla, a Kondor Béla Közösségi Ház vezetője, előadóművész, Draskóczy Zoltán gitárművész (Dohnányii Ernő Zeneiskola), Vörös Árpád táncművész (Tébláb Művészeti Iskola táncpedagógusa) volt.