Színház az osztályteremben

Írta:  2012.12.07.
Új program segíti a felső tagozatosokat a kötelező olvasmányok feldolgozásában: színház az osztályteremben.

Még hogy a kötelező olvasmányok unalmasak? Attól függ, hogyan kezd hozzájuk az ember…
Egy érdekes kezdeményezéssel a napjainkban egyre ritkábban olvasott, klasszikus irodalmi műveket igyekszik megszerettetni a kerület vezetése a fiatalokkal.
− Manapság a diákok közül szerencsére sokan olvasnak, mégis jelentős számban vannak azok, akik bár betűről betűre végigveszik a könyvet, annak tartalma mégsem érthető számukra – mondta Kucsák László oktatásért felelős alpolgármester, aki szakmabeliként jól ismeri a jelenséget.

Nem mondja: mutatja

Az elmúlt hetekben új kezdeményezés született a kerületben annak érdekében, hogy a felsős diákok az eddigiektől eltérő segítséget kapjanak a kötelező olvasmányok feldolgozásához: az önkormányzat nevében Kucsák László megállapodást kötött a GNM Színitanodával, amely még az idén 10 előadással színesíti a felsősök irodalomóráit.

− A program lényege, hogy a tanulók nem feltétlenül passzív befogadók. Az előadások a diákok bevonásával jönnek létre, így várhatóan még izgalmasabb lesz ez a tanulási forma. Az első időszakban a 6. osztályosok számára kötelező irodalmi ismereteket – például Arany János balladáit – dolgozzák fel rendhagyó irodalomóra keretében, egy másik előadás során sorra kerülnek a karácsony havához köthető irodalmi művek is – magyarázta az alpolgármester.
Az Élő színházi irodalom program a felső tagozatosaknak készült, külön tematikával az 5–6. és a 7–8. osztályosoknak. Első alkalommal azokat a kerületi általános iskolákat keresték meg, amelyekben színjátszó szakkör is működik. Nyolc intézmény jelezte, hogy szeretne együttműködni, így a következő két hónapban összesen 10 előadást tartanak ezekben.

Jövőre újra

− A program máshol már bizonyította, hogy képes eredményeket felmutatni a beszéd- és a szövegértésben, amit mi is mérünk majd. Bízom benne, hogy az előadások a megcélzott korosztály kommunikációs képességeire is kedvezően hatnak. Mindemellett reméljük, hogy többen is kedvet kapnak majd ahhoz, hogy a látott előadások alapján saját színjátszó köröket, diákelőadásokat szervezzenek, amihez a magunk részéről minden segítséget megadunk – fejtette ki Kucsák László.
A kérdésre, hogy siker esetén tervezik-e a program folytatását, így válaszolt:
− A jelenlegi megállapodást 2012 végéig kötöttük. Hiszem, hogy a kezdeti időszakban sokan megszeretik ezt a műfajt, és lehetőségünk lesz a következő félévben is folytatni az együttműködést.