Ahány fotóművész, annyiféle látásmód

Írta:  2013.01.09.
Variációk egy fekete zongorára címmel nyílt meg a MAOE fotóművészeti tagozatának kiállítása a Kondorban.
A vándortárlat anyaga eredetileg Liszt Ferenc szültésének 200. évfordulójának a (2011.) tiszteltére készült. A kiállítás témáját Tóth József fotóművész álmodta meg, alapgondolata az volt, hogy az alkotók a fotóművészet eszközeivel közelítsenek a zenéhez és tisztelegjenek Liszt Ferenc művészete előtt. Azokat a fotóművészeket kérte fel a munkára, akiknek a vezetéknevének kezdőbetűi kiadják a géniusz nevét (Lehohka László, Izápi Laura, Szentiváni János, Tóth Ferenc, Faragó Gyöngyi, Eifert János, Rózsa Zsuzsa, Eifert János, Nagy Lajos, Chochol Károly). A további kötöttség az volt, hogy mindenkinek ugyanazt a hangversenyzongorát kellett lefényképezni, erre utal a tárlat címe is: Variációk egy zongorára.

– Voltak, akik a páncéltőkés zongora feszülő acélhúrjaiban vélték megszólaltatni a markáns és az egész zeneművészetet befolyásoló zenét – mondta megnyitóbeszédében Chochol Károly, kerületünkben élő fotóművész, a MAOE alelnöke. – Más alkotó ugyanebben a gyermekkori álmok színes foltjait látta. Többeket megragadott a kottatartó áttört mintázata, a központi rajzolat szinte vallásos áhítata, utalva az egyházi vonatkozásokra, a Krisztus oratóriumra, Szent Erzsébet legendájára, vagy az Esztergomi-misére. Két művész utalt képeiben Liszt hazafias érzületére, a Magyar rapszódiára, a Magyar fantáziára, vagy a Rákóczi indulóra gondolva.

Az alelnök több érdekes epizódot is felelevenített Liszt Ferenc éltéből, többek között azt, hogy megkomponálta a Koronázási misét, de nem ő vezényelhette, hanem egy udvari zenész. Midőn a fényárban úszó Mátyás templomban szólt a fenséges zene, az ünneplő tömeg mögött hazafelé ment egy egyszerű, feketeruhás ember, szomorúan, lelke mélyében megbántva... Miközben itthon megsértették, világszerte rajongtak érte…– Egy elejtett zsebkendőjére az előkelő dámák, bárónők, grófnők, hercegnők tigrisként vetették magukat, s egymás kezéből foszlányokra tépték. Akinek egy körömnyi jutott, aranyba foglalva a keblén viselte – mesélte Chochol Károly.
A kiállítás január 31-ig tekinthető meg a Kondor Béla Közösségi Házban, de január 22-én, a Magyar Kultúra Napja alkalmából rendezett kerületi ünnepség keretében egy napig a Rózsa Művelődési Házban látható.