Báli protokoll a hideg leple alatt

Írta:  2013.01.29.
Javában tart a báli szezon, és érkeznek az első meghívók. Kezdő bálozóként nem árt tisztában lenni néhány alapvető szabállyal.
Bár a báli szezon hivatalosan a karácsonyi ünnepek után veszi kezdetét, vagyis vízkereszttől farsangig tart, manapság már sok helyen hamarabb elkezdődnek a mulatságok. Az időzítés pedig nem véletlen. A meghitt ünnepek után jön a mérhetetlenül hosszúnak tűnő január, amely valamilyen formában mindenkit megvisel. Újra indulnak a szürke hétköznapok, s a fogvacogtatóan hideg vagy éppen latyakos nappalok sem javítanak az emberek hangulatán.

A depresszió ellen is véd

A réteges öltözködés persze elrejtheti az ünnepek alatt felszedett pluszkilókat, és az eseménytelen január helyreállíthatja a pénztárcánk egyensúlyát, de a megszorításokkal teli időszakban lesben áll a téli depresszió. Habár elődeink még nem definiálták a korunk népbetegségének számító depressziót, ők is érezték, hogy ilyenkor még inkább szükség van a közösségi élményekre.

Napjainkban egyre többféle bált rendeznek, kezdve a hagyományos szalagavató báloktól az adománygyűjtő bálokon át egészen a különféle egyesületek, társaságok hivatalos rendezvényeiig. Ezek az alkalmak napjainkban is presztízsértékű, kiemelkedő társasági eseménynek számítanak, meghatározott öltözködési és viselkedési elvárásokkal. A báli divat viszont az idők során alaposan megváltozott. A méretre készített ruhák helyét átvették a kölcsönözhető darabok, a hagyományos színek mellett pedig megjelentek a rikítóbb és színpompásabb darabok is. Pár dologgal azonban mindenképpen fontos tisztában lennünk, mielőtt összeállítjuk a báli viseletünket, nehogy a végén kényelmetlenül érezzük magunkat és egy sötét sarokban kelljen átvészelnünk a mulatságot.

Öltözködési etikett

A meghívó biztos támpontot ad az öltözéket illetően, hiszen behatárolja a viselhető darabokat. Ehhez persze nem árt tisztában lenni a fogalmakkal. A legelegánsabb eseményeken a „white tie” megjelölés a férfiak számára frakkot és kizárólag fehér csokornyakkendőt jelent, míg a nőknél nagyestélyi viselésére kötelez. A „black tie” vagy „formal” már egy kicsivel megengedőbb. Ilyenkor a férfiak szmokingot húznak, amihez fekete csokornyakkendő illik, de kötelező a spanyolöv vagy a mellény.

A nőknek mindenkor nagyobb lehetőségük van arra, hogy az öltözéküket saját ízlésükhöz alakítsák, hiszen a színek és a kiegészítők tekintetében szabad kezet kapnak. Black tie esetén a hölgyek rövid vagy hosszú estélyit egyaránt választhatnak. Amennyiben a meghívó nem tartalmaz effajta megjelölést, akkor az „informal” az irányadó. Bálokban ez a legszabadabb viselet, általában kötetlenebb vagy délutáni eseményeken jellemző. A férfiak ilyenkor öltönyt és hosszú nyakkendőt viselnek, míg a nők kosztümbe, koktélruhába vagy kisestélyibe bújhatnak. A nagyestélyi ebben az esetben tiltott viselet.

A kevesebb néha több

A ruha persze nem minden, a kiegészítőket is protokollszabályok kötik mindkét nemnél. A férfiaknál a zokni színének a nadrágéval kell egyeznie, a derékszíjnak a cipővel kell harmonizálnia. Az urak nem viselhetnek karkötőt, és a nyakláncukat is illik az ingük alá rejteni. A nők első és elengedhetetlen kiegészítője a hétköznapokon a bőröndméretű táskájuk. Egy báli eseményen viszont a retikül maximálisan könyvméretű lehet, így a pótharisnyát, a sminkkészletet, a kisollót rejtő batyut célszerű a ruhatárban hagyni. Az ékszerek mennyiségét érdemes alaposan átgondolni, hiszen egy hangsúlyos nyaklánc vagy egy hosszú fülbevaló önmagában is elegendő lehet. Bizsu és nemesfémből készült ékszer egyaránt felvehető, de kombinálni nem célszerű őket. A harisnya kötelező, kivéve a meleg nyári eseményen viselt magas sarkú szandálhoz.

A rendezvényekre teljes öltözetben kell megérkezni, így a helyszínen átöltözésnek nincs helye. A ruhánk hatással van a viselkedésünkre – legyünk jókedvűek, fesztelenek, de kerüljük a feltűnést. Érkezzünk pontosan, és ne távozzunk túl korán. Végül tehát a hideg estéken fogak összeszorítása, vacogás leplezése és irány a báli forgatag!