Népdaléneklés minősítéssel

Írta:  2013.02.04.
Országos népdalvereny minősítő fordulóját tartották a Vajk-sziget Iskolában.
A XVIII. kerületi Pedagógiai Intézet ének-zenei munkaközössége megrendezte a Tiszán innen-Dunán túl országos népdaléneklési minősítő verseny kerületi fordulóját január 31-én a Vajk-sziget Általános Iskolában.

Egy-egy ilyen alkalom méltón szolgálja nemzeti örökségünk megőrzését, megbecsülését és hallatlan kincsünk, a több mint 200 ezer fennmaradt magyar népdal megismerését és nem utolsó sorban a kerületi tehetségek gondozását is.
A Vajk-sziget iskola tornaterme ünneplőbe öltözött a kerület legszebben éneklő diákjai fogadására.
A versenyzők között volt, aki a tornateremnek a színpadtól távol eső sarkában próbált, és volt, aki felkészítő tanára oldalán csendesen várakozott, hogy elkezdődjön a program.
Bánki Gábor, az ének-zene munkaközösség vezetőjének üdvözlő szavait követően Kucsák László alpolgármester nyitotta meg a kerületi népdaléneklési minősítő versenyt, amelyen 12 kerületi iskolából 90 diák, 32 versenyszámban vett részt.
Iskolák eredménye:

Pestszentlőrinci Német Nemzetiségi Általános Iskola
(Piros iskola): 2 kiemelt arany, 4 arany (felkészítő tanár: Paulikné Karcagi Éva),
Karinthy Frigyes Gimnázium: 1 kiemelt arany (felkészítő tanár: Mohai Tibor)
Sztehlo Gábor Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium : 1 arany (felkészítő tanár: Deák Gabriella, Prekler Katalin)
Vajk-sziget Általános Iskola: 2 arany – (felkészítő tanár: Hódos Henriette)
Szent Lőrinc Katolikus Általános Iskola: 1 kiemelt arany, 2 ezüst – (felkészítő tanár Bánki Gábor)
Kandó téri Általános Iskola: 2 arany – (felkészítő tanár: Nits Márta)
Brassó Utcai Általános Iskola: 1 arany – felkészítő tanár: Fentné Fodor Éva)
Táncsics Általános és Német Nemzetiségi Iskola: 1 kiemelt arany – (felkészítő tanár: Kocka Andrea)
Ady Endre Általános Iskola: 2 arany, 2 ezüst – (felkészítő tanár: Birkásné Berényi Ágnes)
Gulner Gyula Általános Iskola: 2 arany – (felkészítő tanár Kerekes Éva)
Kondor Béla Általános Iskola: 2 kiemelt arany, 1 arany – (felkészítő tanár: Priegl Józsefné)
Bókay Árpád Általános Iskola: 1 kiemelt arany, 1 arany, 1 ezüst, 1 bronz (felkészítő tanár: Molnár Barbara)
 

Az eredményhirdetés alkalmával a zsűri kiosztotta az arany-, ezüst-, és bronz minősítést tanúsító, külön erre az alkalomra készült okleveleket valamint az emléklapokat.
A kiemelt arany minősítésben részesült gyerekek részt vehetnek a fővárosi versenyen. A budapesti megmérettetés legkiválóbbjai pedig indulhatnak a Tiszán innen-Dunán túl országos döntőn.
A zsűri (Túri András népzene pedagógus, Simonitsné Fülöp Edit ének-zene tanár) véleménye szerint a versenyzők magas színvonalon, igényesen énekeltek, és dallamválasztásuk, stílushűségük fővárosi szinten is kiemelkedő volt.

– A hosszú évek alatt feltűnően sokat emelkedett a verseny általános színvonala – hangsúlyozta Bánki Gábor. – A korábban kevésbé teljesítő iskolák is mára már magas színvonalat képviselnek. A résztvevők között nincsen gyenge, csak jók és még jobbak vannak. Immár másodszor történt meg az, hogy minden résztvevő minősítéssel tért haza. Különösen megható volt az is, hogy több diák egyenesen a betegágyból lépett a színpadra, mert semmiképpen nem akart kimaradni a versenyből.
A kerületi népdaléneklő versenyen a középiskolások között kiemelt arany minősítést ért el a Schwarczkopf Lotti (Karinthy gimnázium).
Az általános iskolások közül szólóének kategóriában (5-6. évfolyam) Túri Péter (Bókay iskola), Wéber Dorina (Kondor) Horváth Anna (Szent Lőrinc), (7-8. évfolyam) Marton Virág (Táncsics) Zsíros Tímea (Kondor), kisegyüttes kategóriában (5-6., és 7-8. évfolyam) a Piros iskola (a Pestszentlőrinci Német Nemzetiségi Általános Iskola) diákjai, csoportos ének kategóriában (5-6. évfolyam) Piros iskolások  kaptak kiemelt arany minősítést.