Vörösmartys dalest a romantika jegyében

Írta:  2013.03.12.
Romantikus dalest címmel tavaszváró hangversenyt rendezett Dévényi Cecília, a Vörösmarty iskola hangképző tanára február 27-én a városháza dísztermében.
Amikor megérkeztem a díszterembe, Takács Hanna 10. évfolyamos diák éppen „beénekelt”.
– Az énekeseknek ugyanúgy be kell melegíteniük fellépés előtt, mint a sportolóknak edzés előtt – mondta Dévényi Cecília, a Vörösmarty Mihály Ének-zenei Nyelvi Általános Iskola és Gimnázium hangképző tanára. – Immár négy éve rendezzük meg a hangversenyt, amelyen a növendékeim és én is fellépünk. Ebben az influenzajárványos időszakban azonban több tanítványom megbetegedett, így az idén csupán Takács Hannával énekelünk, de a konferáló és a versmondó is vörösmartys diák.

A koncertre minden évben más-más műsort állítanak össze. Az idén a romantikus dalestre esett a választás, Richard Strauss- és Schubert-dalokból csendült fel egy csokorra való. Zongorán kísért Reitmann Erika, verset mondott Hunyad Attila.
A Vörösmarty iskolában speciális tantervű osztályok működnek. Ennek egyik eleme a zenei képzés, amely alkalmat nyújt a zeneirodalom remekműveinek megismerésére, a zenei tehetségek felfedezésére és fejlesztésére.
Az ének-zene tagozaton a diákok a zenei órákon kívül kórusban énekelnek, és hangképzésen is részt vesznek. Utóbbin nemcsak a dalokat sajátítják el, hanem megtanulnak skálázni is, hogy éneklés közben miként vegyék a levegőt, hogy mondják a szöveget.
– Az iskolában 45 növendékem van, és közülük többen zenei pályára készülnek. Éppen a napokban kísértem el egyik tanítványomat felvételizni a Weiner Leó Konzervatóriumba – mesélte Dévényi Cecília.