A legértékesebb kincs birtokosai

Írta:  2013.03.18.
Immár 13. alkalommal mutatkoztak be a középiskolás tehetségek március 12-én a Kondor Béla Közösségi Házban.
A Kondor Béla Közösségi Ház nagy hangsúlyt fektet a művészeti értékek közvetítésére, a tehetséggondozásra, a művészetet értő és befogadó közösség nevelésére.

– Örömünkre szolgál, hogy immár 13. éve rendezhetjük meg a Gyermek és Ifjúsági Művészeti Találkozók (GYIMT; a korábbi években Ifjúsági Művészeti Fesztivál) programsorozat keretében a középiskolások képző-, ipar- és fotóművészeti kiállítását – mondta Császár Bíró Lilla, az intézmény igazgatója.
– Az elmúlt évek során a pályázatunk olyan népszerűvé vált, hogy a fővároson túl az ország különféle pontjairól, településeiről is érkeztek pályaművek, ezért országos hatókörűvé bővítettük a felhívásunkat. A verseny meghirdetésében, tájékoztatásban, a zsűrizésben, értékelésben idén is a Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet nyújtott szakmai segítséget.
Chochol Károly fotóművész, a Magyar Alkotóművészek Országos egyesületének elnöke a fotókategória, Varga Ferenc, a Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet pedagógiai szakértője, médiaművész a képző-és iparművészeti zsűrijének volt az elnöke.
A rendezvénysorozatban immár két éve a gyermekkorosztály is részt vesz – mondta Kucsák László alpolgármester. – A programkínálatban többek között képző-, iparművészet, tánc, versmondás, filmkészítés, és színjátszás szerepel. A rendezvénysorozatot a kerületi önkormányzat anyagilag is támogatja, és miután sok színvonalas pályamű érkezett a pályázatra, felajánlott három különdíjat a kerületi diákversenyzőknek. A különdíjakat (művészeti könyvet) magam választottam ki, bízva abban, hogy tetszeni fog a fiataloknak.
Az alpolgármester véleménye szerint a diákalkotók mindenképpen nyertesei a pályázatnak, mert egyrészt hasznosan töltötték el a szabadidejüket, másrészt a verseny a kibontakozásuk szempontjából is fontos, valamint alkotásaikkal örömet szereznek másoknak is a kiállításon.

Expresszív művek

– Az idén sokkal több és egységesebb anyagot kaptunk, mint a korábbi években – magyarázta Varga Ferenc. – Ennek az lehet az oka, hogy a diákok és a felkészítő tanáraik már tudják azt, hogy milyen színvonalú munkákat értékel a zsűri.

A fődíjas alkotó (Zelei Marcell), nagyon expresszív sorozatot készített, ami jóval többet mutat annál, mint egy modellnek a beállított ábrázolása. A magánytól az elidegenedésen keresztül az apoteózisig (istenítés) minden megjelenik a sorozatban.

Önkifejezés

„A rajzolás mindenfajta ábrázolás lelke és forrása, s minden tudomány gyökere. Aki olyan eredményeket ért el, hogy rajzolni tud, annak azt mondom, hogy a legértékesebb kincs birtokába jutott.” – idézte Michelangelo sorait a médiaművész. – Ez a gondolat több mint ötszáz évvel ezelőtt született meg, de a mai napon is igaz. Varga Ferenc hangsúlyozta, hogy bár nem minden díjazottból lesz művész, azonban az életüket mindenképpen pozitívan befolyásolja az alkotás öröme, és az a lehetőség, hogy megmutathatták önmagukat, valamint elmondhatják majd gyerekeiknek, unokáiknak, hogy diákként milyen sikereket értek el.

Három művészeti kategória mérlege

A képzőművészeti kategóriában 448 diák 392 alkotása, 35 intézményből (20 fővárosi, 15 vidéki), az iparművészet területén 116 alkotó 188 pályamunkája érkezett 21 iskolából (8 fővárosi és 13 vidéki), valamint a fotópályázatra 93 alkotó 380 munkáját 23 tanintézetből fogadta (13 fővárosi, 10 vidéki) a Kondor Béla Közösség Ház. A három kategóriában összesen 55 iskola (21 vidéki, 29 budapesti) 202 tanulójának 860 alkotása érkezett be.
 

Varga Ferenc ismertette a zsűrizés szempontrendszerét, és bemutatta a zsűri tagjait: Bakos Tamás képzőművész, az ELTE Tanító-, és Óvóképző Főiskolai Kar Vizuális Tanszékének vezetője, főiskolai docens, Török Ibolya szobrászművész, Soltész Melinda iparművész, Ravasz Balázs és Posztós Csaba fotográfusok.

A diákoknak Kucsák László, Varga Ferenc és Czinszkyné Fejes Mónika, a KBKH munkatársa, a rendezvény főszervezője nyújtotta át a díjakat és a kiállítás anyagát tartalmazó katalógust.

A fődíjas

Zelei Marcell 11. évfolyamos diák már korábban is részt vett országos megmérettetésen, egy alkalommal rangos versenyen második helyezést ért el.
– Azóta rajzolok, amióta a ceruzát meg tudom fogni – mesélte Marcell. – Korábban a Nádasdy Kálmán Alapfokú Művészeti és Általános Iskolában, jelenleg a Dávid Művészeti Szabadiskola képzőművészeti műhelyében foglakozom a képzőművészettel. Mindig beleviszem az érzelmeimet a képeimbe. Amikor nagyon szomorú vagy boldog vagyok, akkor sikerülnek a legjobban a munkáim. Mostanában a digitális grafika érdekel a legjobban.