Hulladékból hűtőmágnes

Írta:  2013.03.25.
Az Európai Kis- és Középvállalkozások Hete (KKV) keretében diákvállalkozók találkozójának adott otthont március 22-én a programot szervető Kondor Béla Általános Iskola.
Az Európai Bizottság negyedik alkalommal rendezi meg az európai kkv-hét rendezvénysorozatot, melynek a legfőbb célja az, hogy a vállalkozói életforma népszerűsítésével elősegítse a fiatalok vállalkozóvá válását.

Egy uniós felmérés szerint a diákvállalkozásokban gyakorlati vállalkozói tevékenységet folytató tanulók ötöde tanulmányai befejezése után saját céget alapít.
JAM-program

Junior Achievment Magyarország (JAM) program lényege az, hogy a diákok gyakorlati úton sajátítanak el számos gazdasági ismeretet, oly módon, hogy a tanulók a program keretében maguk vállalkozhatnak, így „saját bőrükön” tapasztalják, hogy mi kell egy vállalkozáshoz, mennyi szaktudásra, készségre, ismeretre van szükség. Így megérthetik, hogy az üzleti tervezés, a marketing, a számvitel nem pusztán új tananyag vagy lecke, hanem a sikeres vállalakozás elengedhetetlen feltétele.
 

Magyarországon pár tucat iskolában néhány száz diák végez gyakorlati vállalkozói tevékenységet. Számos olyan diákvállalkozás van, amelyben a tanulók elméletben – afféle monopoly társasjátékszerűen – foglalkoznak a vállalkozói alapismeretekkel. Ez nem segíti elő a vállalkozóvá válást.
– A gyakorlati tevékenységet folytató diákvállalkozások elterjedésének fő akadálya, hogy nem találnak lehetőségeiknek, képességeiknek megfelelő, ugyanakkor piacképes termékek hatékony előállítását biztosító technológiát – mondta Lesnyák Mária, a Kondor Béla Általános Iskola pedagógusa, a találkozó programszervezője. – Az intézmény ezen próbál segíteni egy régi-új technológia bemutatásával.
Ez a papírmasé továbbfejlesztett változata, egyfajta „hulladékból termék” technika, s a legkülönfélébb üreges és tömör tárgyak előállítására alkalmas. A módszernek számos előnye van: olcsó és bárki számára könnyen hozzáférhető, az ötleteknek pedig csak a fantázia szab határt. Nemcsak a diákvállalkozások elterjedésében, a résztvevők körének kiszélesítésében játszhat szerepet, hanem jelentősen hozzájárulhat fontos oktatási célokat is szolgálhat. oktatási célok teljesüléséhez.

Készségfejlesztés

A jó készségeknek bárki hasznát veszi, de a szakmunkásképzésben részesülők számára is fontos. A diákvállalkozás nemcsak eladásra termelhet, hanem elláthatja az osztályokat festésre, összeállításra váró tárgyakkal (hűtőmágnesek, kulcstartók, csüngődíszek…).
Amellett, hogy színesítheti a rajzórákon, technikaórán folyó munkát, eredményesebbé is teheti. A kézügyesség fejlesztésében is hasznos, mert ezeknek az apró tárgyaknak a festése pontosságot igényel –, mivel az apró hibák is szembeszökőek lehetnek –, míg a rajzlapon pár milliméter ide vagy oda nem számít.

Kreativitás fejlesztése

A diákvállalkozások ennek az egyik legjobb terepe a másik a művészetekkel, különösen a képzőművészetekkel való foglalkozás, mert a gyerekek arra vannak késztetve, hogy próbáljanak piacképes termékeket kitalálni. Lehetőség nyílik a tanulók szélesebb körének bevonására is, például innovációs versenyek megszervezésével.

Környezettudatos nevelés

– A hulladékból termék módszer hasznos szerepet tölthet be e téren – hangsúlyozta Garamvölgyi Zsolt papírszobrász, programszervező. – Javíthatja a szelektív hulladékgyűjtés eredményességét, hiszen lehetőséget nyújt a diákok folyamatos motiválására is. – A termékek anyaga, a tömörített papír meglehetősen strapabíró, így műanyag, vagy fatermékeket válthat ki. A technológia lehetővé teszi a kooperációt az egyes diákvállalkozások között termékcserére, egyes termékek közös gyártására, amellett, hogy javulhat résztvevők eredményessége, sokkal pontosabban modellezhető a gazdaság működése, vagyis több hasznos tapasztalatot szerezhetnek a diákok.

– Garamvölgyi Zsolt papírszobrász ebben a tanévben kezdett nálunk kézműves foglalkozásokat tartani a Junior Achievment Magyarország (JAM) program keretében – mondta Lesnyák Mária. – Az ő ötlete volt, hogy pályázzunk, hiszen ezzel nem veszítünk semmit. Sikerült a pályázat és ezzel felkerültünk az európai kkv.hét programjára.

Diákvállalkozók találkozása

A rendezvényre azokat a kerületi iskolákat hívták meg a szervezők, makiknek van diákvállalkozásuk (Csontváry, Speciális Oktató és Fejlesztő Intézmény, Kastélydombi, Darus, Bókay iskola). A Kondor Bála Általános Iskolában négy éve működik a JAM-szakkör, ahol termékeket készítenek, és az iskola keretein belül szervezett karácsonyi, húsvéti vásárokon értékesítenek.

– Az iskolánk indította el a kerületben a JAM-programot – mondta Tóthné Szeidl Ágota, a Darus iskola pedagógusa – Ez azért is hasznos, mert a gyerekek megtapasztalják, hogyan kell működtetni egy vállalkozást. A JAM minden évben két alkalommal rendezi meg Lurdy Házban a Diákvállalkozások Országos Vásárát húsvét és karácsony előtti héten. A diákok valós piaci környezetben értékesítik termékeiket, és szolgáltatásaikat. Egyedülálló lehetőség a diákvállalkozások bemutatkozására a Szegeden minden évben megrendezett Hídi vásár. A Darus iskola diákjainak nagy elismerésben volt részük, mert két alkalommal is meghívást kaptak rá.