Krúdy világa és az Egy nyáron át

Írta:  2013.03.28.
A Krúdy-kör kiállításmegnyitót és irodalmi estet tartott március 21-én a Zila Kávéházban.
Szabados István festő- és grafikusművész kiállítását Fényesi Tóth János irodalomszervező előadó, költő üdvözlő szavait követően Kanizsa József költő, író, a Krúdy Gyula Irodalmi Kör titkára nyitotta meg.
A 80 éves művész akvarell és akril tájképeket fest, de a portré, az alakos kompozíció, a csendélet, a lavírozott tus, a toll- és a ceruzarajz, valamint a monotípia sem idegen tőle. Képeire jellemző a természetelvűség és az elvonatkoztatás kettőssége, illetve a tradicionális és a modern elemek szintézise. Az alkotó számos önálló és kollektív kiállításon vett részt, s festményei, grafikái rendszeresen megjelennek nyomtatásban a Kláris irodalmi-kulturális folyóiratban.

– A kiállításon ezúttal főként Krúdy világával találkozhatnak az érdeklődők – mondta Szabados István, aki a Krúdy Gyula Irodalmi Kör pártoló tagja. – A témaválasztásom apropója az volt, hogy megemlékezzünk az író születésének 135., halálának 80. évfordulójáról. Megihletettek a modern magyar prózaírás kiváló mesterének művei: A vörös postakocsi, a Szindbád, az Asszonyságok díja, a Mohács, az Álmoskönyv, és megfestettem Krúdy Gyula portréját is.
A kiállítás megnyitója után Györgypál Katalin író, költő Egy nyáron át című verseskötetének bemutatóján Király Lajos költő, műfordító, az irodalmi kör elnöke beszélgetett a szerzővel. Sok érdekes életrajzi adatot ismerhettünk meg, így például azt, hogy a Györgypál Katalin három diplomával rendelkezik, ráadásként kandidátusi disszertációt védett. 1992 elején megalapította az Uránusz Kiadót, majd ugyanazon év áprilisában a Kláris irodalmi-kulturális folyóiratot, amelynek tematikus számai azóta is kéthavonta megjelennek a (fő)szerkesztésében. A Kláris-antológiát 1995-től évente, a Kláris-könyvek sorozat köteteit alkalmanként szerkeszti. Eddig 34 saját könyve jelent meg.
Az esten természetesen ízelítőt kapott a közönség a legújabb verseskötetből.
A műsorban Fényesi Tóth János, Kanizsa József, Király Lajos író, költő, műfordító, Stancsics Erzsébet író, költő és Tárkányi Imre író, költő, színházi kritikus működött közre.
A tárlat április 18-ig tekinthető meg.