Erdélyi túrán a kitűnő tanulók

Írta:  2013.04.14.
A múlt évhez hasonlóan élményekkel teli erdélyi barangolás vár arra a 80 lőrinci és imrei gyerekekre, akik két turnusban látogatnak el Tusnádfürdőre.

Kerületünk iskoláiban sok jó képességű diák tanul, akik kerületi, fővárosi vagy éppen országos tanulmányi versenyeken kitűnő eredményeket értek el. Ők most kísérőtanáraikkal együtt a tusnádfürdői bázisról kiindulva számos természeti szépséget csodálhatnak meg, és nevezetes történelmi helyeket látogathatnak meg.

A kapcsolatok erősítése

– Nagyon fontos, hogy minél több gyerek ismerje meg Erdély szépségeit, az ott élő magyarság mindennapjait, kultúráját – mondta Szarvas Attila Sándor önkormányzati képviselő, aki a túra egyik szervezőjeként maga is elkíséri a gyerekeket. – Fontos az is, hogy a különböző iskolákban tanuló diákok egymást is megismerjék, ami által az iskolák közötti kapcsolatok is mélyülhetnek. A program során olyan helyekre, tájakra visszük el őket, és a tanáraik olyan programokat állítanak össze, amelyek erősítik a magyarságtudatukat.

A kirándulás nemcsak kulturális, hanem lelki programot is tartogat a gyerekek számára, akik az elmúlt évhez hasonlóan idén is meglátogatják Tusnádfürdőn a Dévai Szent Ferenc Alapítvány gyermekotthonát. A Böjte Csaba ferences rendi szerzetes által létrehozott alapítvány célja az Erdélyben sanyarú körülmények között, sokszor az éhhalál szélén tengődő gyermekek felkarolása. A XVIII. kerületi diákok idén is ajándékokkal kedveskednek az otthon lakóinak.

Lenyűgöző tájak

Az első turnus április 7-én, vasárnap indult útnak, a második csoport az ő pénteki hazatérésüket követően, 14-én utazik. A túrán részt vevő diákokkal és szüleikkel Ughy Attila április 4-én a Karinthy Frigyes Gimnáziumban találkozott. A polgármester elmondta: örül, hogy az önkormányzat támogathatja a gyerekeket ezzel a kirándulással, s jó utat és élményekben gazdag utazást kívánt nekik.
A diákok olyan rendkívüli helyekre juthatnak el, mint a Szent Anna-tó, a Gyilkos-tó vagy a meredek sziklafalakkal határolt Békás-szoros. A parajdi sóbánya és a Mohos-tőzegláp is különlegesség, de történelmi helyszínekre is elvisz a túra. A tavalyi utazás során a diákok koszorút helyeztek el Körösfőn Vasvári Pál kopjafájánál, és a Nyerges-tetőn is jártak, ahol az 1848–49-es szabadságharc székely katonáinak az emlékhelye áll. Segesváron pedig Petőfi Sándor emlékének is adóztak.