A forradalmak városa, és a kerület története

Írta:  2013.04.27.
Honismeret 2013. címmel meghirdetett fővárosi tanulmányi versenyen mérték össze tudásukat az általános iskolák hetedikesei, nyolcadikosai.
Honismeret 2013. címmel meghirdetett fővárosi tanulmányi versenyen mérték össze tudásukat az általános iskolák hetedikesei, nyolcadikosai, valamint a középiskolások április 25-én a Pestszentlőrinc-Pestszentimrei Felnőttek Gimnáziuma és Továbbképző Központjában. Az idei megmérettetésen 19 csapat vett részt.

A fővárosi honismereti versenyen a diákok számot adtak az 1848-as forradalom márciusi, áprilisi pest-budai, az 1956-os forradalom és szabadságharc október-novemberi budapesti eseményeiről, valamint Pestszentlőrinc-Pestszentimre történetéről.

Grünvald Mária, a Pestszentlőrinc-Pestszentimrei Felnőttek Gimnáziumának és Továbbképző Központjának igazgatója, a vetélkedő szervezője és Kucsák László alpolgármester, országgyűlési képviselő köszöntötte a diákokat. Az alpolgármester tájékoztatójában elhangzott, hogy az idén húsz csapat jelentkezett a megmérettetésre, ami rekordnak számít. A verseny eredetileg civil kezdeményezésre, a Pestszentlőrinci Kaszinó Egyesület, a Lőrinci Garabonciás Alapítvány ( korábbi Hunyadi gimnáziumban működött) szervezésében, az önkormányzat támogatásával indult. Az idén a Kondor Béla Közösségi Ház intézményihez tartozó Tomory Lajos Pedagógiai és Helytörténeti Gyűjtemény is a támogatók között szerepel.

Honismereti verseny eredménye:

Általános iskolák:
1. Dányi Dominik, Rácz Gyula (Csontváry Általános Iskola), 2. Papp Luca, Lázár Sára (Brassó Utcai Általános Iskola),3. Horváth Viktor, Rákóczi János (Csontváry Általános Iskola)

Középiskolák:
1. Csigi Beáta, Wágner Mariann (Pestszentlőrinc-Pestszentimrei Felnőttek Gimnáziuma), 2. Magyar Roxána, Májer Máté (Karinthy Frigyes Gimnázium),3. Kiss Beatrix, Bartos Anett (Karinthy Frigyes Gimnázium)
 

– A honismereti történelmi tanulmányi verseny célja Budapest és Pestszentlőrinc-Pestszentimre történetének megismertetése, népszerűsítése, a helyi kötődés kialakítása, a demokratikus hagyományok erősítése – hangsúlyozta Grünvald Mária. – A fővárosi általános iskolák hetedikesei, nyolcadikosai, és a középiskolások két fős csapatokkal mérhették össze tudásukat. A diákok először írásbeli feladatokat oldottak meg, majd a legjobb eredményt elért hat csapat vehetett részt a döntőn. A zsűri a szóbeli a tárgyi tudás mellett a csapatok kreativitására is kíváncsi volt. Így a diákok feladatai között villámkérdések, szituációs játékok is szerepeltek, helyszíni tudósítást készítettek, fényképekről meséltek.