Gépgyári nosztalgia

Írta:  2013.04.29.
Ötödik alkalommal lesz Hofherr-Dutra majális a gesztenyefák alatt. Idén is mezőgazdasági gépek, traktorok és oldtimerek várják az érdeklődőket az Új Tündérkertben.
A nagy múltú Hofherr-Schrantz-Clayton-Shuttleworth Magyar Gépgyári Művek Rt. kispesti gyárát 1948-ban államosították, majd 1950-ben Vörös Csillag Traktorgyár néven indult benne újra a termelés. A gyár fennállásának 1948-tól 1975-ig tartó időszakát Dutra-korszak néven őrzi a mezőgépipar-történelem. A Dutra traktorok saját korukban korszerű szerkezetű és modern fejlesztésű traktorok voltak. Ennek a korszaknak állít emléket évről évre a Dutra Baráti Kör a munka ünnepén.

A rendezvénynek a Hofherr-család villája ad otthont, amelyben napjainkban az Új Tündérkert Étterem Nosztalgia Cukrászda és Kávéház üzemel. A veterán traktorok immár hagyománnyá vált interaktív majálisán az érdeklődők kívülről-belülről szemügyre vehetik a járműveket, s néhányat akár működés közben is megcsodálhatnak.
A 10 órakor kezdődő program a legjobb választás lehet mindenkinek, aki többre vágyik, mint egy hagyományos majális, de a tradicionális elemeket sem hagyná ki. A hatalmas gépek elbűvölik a legkisebbeket, és a részletekig érdeklik az idősebb korosztályt. A hölgyek ezalatt nézelődhetnek, és megkóstolhatják a helyi termelők portékáit. Mindezen túl arcfestés, kisállat-simogató és kézműves foglalkozások várják a kicsiket és a nagyokat. A kimerítő élmények után pedig az egész család együtt ebédelhet a hűs árnyékot nyújtó gesztenyefák alatt.