Egy nyelvet beszélünk

Írta:  2013.04.30.
A Botafogo és a Tébláb együtt ünnepelte a tánc világnapját a Kondorban.
A többszörös világbajnok, Pro-Urbe-díjas Botafogo Táncegyüttes és a Pro-Urbe- és Budapestért díjas Tébláb Alapfokú Művészeti Iskola április 27-én közös programmal ünnepelte a Tánc Világnapját. Nyílt órák és tánctanítás várta az érdeklődőket a Kondor Béla Közösségi Házban.

A rendezvény célja a Pestszentlőrinc-Pestszentimrén működő, tánccal foglalkozó művészeti csoportok és egyesületek összefogása volt. A felhívásra jelentkező csoportok bemutatkozási lehetőséget kaptak és megismerkedhettek a kerületi, eltérő stílust képviselő együttesekkel. Egy-egy csoport akár egy órán át, műfaji megkötés nélkül taníthatott saját táncanyagából a lelkes közönségnek. Vörös Árpád, a Tébláb vezetője elmondta, hogy korábban is minden évben megünnepelték valamilyen formában a Tánc Világnapját, de ez az első alkalom, hogy közös programot szerveztek Dalotta Tiborral, a Botafogo elnökével.
- Bár Tiborral régóta ismerjük egymást, eddig mégsem adódott alkalom arra, hogy betekintést nyerjünk egymás műhelymunkájába. Komolyan érdekel, hogy milyen módszerekkel tanít Tibor, hogy hogyan zajlanak a gyakorlatban náluk a táncórák. - mondta Vörös Árpád a rendezvény kezdete előtt.

Életkortól függetlenül

A kora délután kezdődő programot Vörös Árpád nyitotta meg, aki a rövid programismertető után találóan tapintott a lényegre.
- A program célja pedig, ez! - mondta egy totyogós kisfiúra mutatva, aki éppen a fellépésre készülődő óvodások közé állt be táncolni.

Ráadásul a közönséget sem kellett sokat biztatni, az első bemutató után kicsik és nagyok együtt csatlakoztak a játékos táncokhoz és az est végéig fáradhatatlanul tanultak új és új lépéseket.
A program további részében a Tébláb több csoportjával széki és moldvai táncokat lehetett tanulni, míg a Botafogo Táncegyüttes a latin táncok rejtelmeibe vezette be a közönséget. Az együttes profizmusa szokás szerint magával ragadta a közönséget. Farkasné Erzsébet, rekreációs tréner és táncoktató, az idősebb korosztály számára már ismerős lehetett. Kerületünkben rendszeresen Zumba Gold edzéseket tart. Farkasné úgy látja, hogy a plusz kilók és a ropogós ízületek nem jelenthetnek akadályt egy kis mozgásban. A Zumba Gold lépéseit pedig speciálisan, az idősebb korosztály igényeit és adottságait figyelembe véve alkották meg.

Mulat az est

A délután táncos forgatagát gálaműsor zárta. A megjelent csoportok válogatott produkcióikkal foglalták össze a nap során tanultakat. A kialakult családias légkör ellenére határozottan mutatták be, hogy is néznek ki a korábban megtanult lépésekből összeállított koreográfiák a színpadon. Az est végén a közönség lenyűgözve, és izomláz megalapozott gyanújával távozott.