Nem titkos a Titkos kert

Írta:  2013.05.02.
A Kastélydombi Általános Iskola fennállásának 30. évfordulóját ünnepelte április 30-án.
Az ünnepi eseményen Véghely Tamásné, a Kastélydombi iskola igazgatója üdvözölte a vendégeket, majd meleg szavakkal szólt a diákokhoz.

Ezt követően Dufekné Dobia Gyöngyi igazgatóhelyettes a „titkos kert” keletkezésének körülményeiről beszélt. Elmondta, hogy a Titkos kert a Kastélydombon című pályázatukra 750 ezer forint támogatást kaptak a Fővárosi Önkormányzat Környezetvédelmi Alapjából 2012-ben. A projekt megvalósításához az iskola önerőből 150 ezer, a Kastélydombi Alapítvány a Gyermekekért 100 ezer forinttal járult hozzá. Ebből az összegből készült el a madárbarát kert, a tanösvény, a kültéri esőház, és folytatódik a hátsó udvarrész rendezése, hogy az alkalmas legyen szabadidős tevékenységre. Az előkertben kialakított titkos kert elnevezéséhez a Frances Hodgson Burnett angol író azonos című regénye alapján készült film adta az igazgatóhelyettesnek az ötletet.
– Iskolánk ökoiskolaként működik – mondta Dufekné Dobia Gyöngyi. – Az osztályaink évek óta ápolják saját kiskertjeiket, és a madarak egész éves gondozása is beépül a mindennapi feladatok közé. Célunk a pályázattal egy olyan tanösvény kialakítása volt, amely aktív munkálkodás keretében ismerteti meg a tanulókat a legfontosabb fűszer- és gyógynövényekkel, a nálunk élő madarak jellemzőivel, gondozásával, a környezettudatos életmód olyan tevékenységi formáival, mint a szelektív hulladékgyűjtés, a vízzel és az energiával való takarékosság, a komposztálás.

Az iskola kerítése mellé cserjéket telepítettek, hogy csökkentsék a porszennyezés hatását, és fákat ültettek, hogy tovább növeljék az udvar árnyékos területét. A kerti foglalkoztató kialakításával lehetővé vált a tanórák szabadban való megtartása is.
A közeli iskolák és óvodák gyermekközösségei is ingyen látogathatják a tanösvényt, és részt vehetnek a foglalkozásokon.
A tanulók által adott ünnepi műsort követően Csabafi Róbert, a Pestszentimrei Városrészi Önkormányzat elnöke felavatta a titkos kertet, amelyben a tereprendezést a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. munkatársai végezték. A vendégek megtekintették az új kézműves termet is (ez nem képezte részét a pályázatnak), amelyre szintén méltán büszkék a kastélydombis diákok és pedagógusok.