Új hagyomány született

Írta:  2013.05.02.
Első alkalommal állítottak májusfát a Bókay-kertben rendezett hagyományos majálison. Az ünnepség jó hangulatáról a Tébláb táncosai gondoskodtak.

− A májusfa állításhoz három dolog kell: fejsze, fűrész meg egy üveg pálinka – magyarázta a tőle megszokott humorral Vörös Árpád, a Tébláb Alapfokú Művészetoktatási Intézmény alapító vezetője a Bókay-kerti majális Fesztiválszínpadán a hivatalos megnyitó pillanataiban.

Fejsze, fűrész, pálinka

Vörös pillanatok alatt képes volt bevonni a közönséget is a játékba, így hamar kiderült: a legtöbben tisztában vannak azzal, mit is jelent ez az egyébként nem csak Magyarországon ismert hagyomány: a legények hajdan a széplányok ablaka alá állították május első napjára virradólag a színes szalagokkal feldíszített fát: finom utalásféleképpen – hogy egy ismert dalból idézzünk.

Akad azonban néhány kevésbé ismer tény is e kedves hagyománnyal kapcsolatban.
− Csak halkan mondom, hogy a májusfához a fát lopni kellett. Ezt az erdészek is tudták, de ezen az egy napon félre néztek arra a kis időre. Na, ekkor volt szükség a fejszére, a fűrészre és a pálinkára – magyarázta Vörös Árpád hozzátéve: − Az egymással rivalizáló csoportok gyakran tréfálták meg egymást. A kitett májusfáról az éj leple alatt lelopták a szalagot, és lyukas bilit, bugyogót vagy valami más tréfás jelzést hagytak ott helyette.

A Fesztiválszínpad közelében feldíszített karcsú, magas nyárfa természetesen nem illetéktelen utakon került a Bókay-kertbe, és senkinek nem jutott eszébe tréfás tárgyakkal díszíteni. Az élő zenekarral kísért moldvai körtáncokba viszont sokan kapcsolódtak be örömmel, így délelőtt tízkor már 100-150 ember ropta a színpad előtti füves területen.

Melegben melegedj!

A felmérések szerint a magyar lakosságnak mindössze 9 százaléka végez rendszeres testmozgást. Ezért is volt meglepő, hogy a Nagyszínpadon délidőben fellépő Nemes Fitness csapat Bemelegítő Show-ja közben – az egyre erősödő napsütés és a fülledt meleg ellenére is – sokan kaptak kedvet a közös mozgáshoz.

− Hát bemelegedni azért nem kellett – mondta a mindössze 16 éves Ladányi Vivien, aki barátnőjével maga is bekapacsolódott a programba. – Szeretek mozogni, táncolni, és most nagyon jó kedvünk van.
Mivel rajtuk kívül jó néhányan erősítették a lelkes és aktív közönség táborát, a Nemes Fitness tagjai hamarosan levonultak a színpadról, így a közös mozgás a füves téren folytatódott.

A Nagyszínpad délelőtti-kora délutáni programjában több sztár is szerepelt, akinek a fellépését nem csak a fiatalok várták: Trabarna, Vastag Csaba és Antal Timi a lőrinci közönség elé.

Mi és a környezet

Egy családi majális forgatagához a körhinták, dodzsemek, ugrálóvárak és az extrém szórakoztató eszközök épp úgy hozzá tartoznak, mint a luftballonárusok, a perecesek vagy a roston sült húsokat kínáló büfék. Ám ebben a forgatagban is megakad a szem az olyan standokon, pultokon, amelyek az ünnepen is fontos társadalmi kérdésekre igyekeznek ráirányítani a figyelmet. Ilyen az évek óta rendszeresen feltűnő ökosátor.

− Sohasem voltam nagy környezetvédő vagy ilyesmi, de néhány évvel ezelőtt egy véletlen fordulat efelé terelte az érdeklődésemet – mesélte Karakas Melinda, aki férjével és két kisiskolás korú kislányával a sátor kínálatával ismerkedett. – A munkahelyemen bevezették a szelektív hulladékgyűjtést. Akkor kezdtem utána olvasni, hogy tulajdonképpen mi az értelme ennek az egésznek. Aztán az egyik dolog követte a másikat, és ma már minden érdekel, ami a környezetvédelemmel kapcsolatos. Szeretném, ha a gyerekeim már úgy nőnének fel, hogy többet tudnak ezekről a dolgokról.
Az esti programok már inkább a partizni vágyó fiatalokat vonzották. A Feszitválszínpadon a Garami Funky Staff lépett közönség elé, a Nagyszínpadon pedig Majka&Curtis, majd a United koncertje zárta a majálist, amely az önkormányzat jóvoltából jött létre a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt Sport-,  Rendezvény- és Médiadivíziója szervezésében.