Katonanők ecsettel

Írta:  2013.05.12.
Női vonal címmel nyílt meg három festőművész kiállítása május 10-én a Fehéren Feketén Galériában.
Női vonal címmel nyílt meg három festőművész kiállítása május 10-én a Fehéren Feketén Galériában. A tárlat különlegessége, hogy az alkotók mindegyike életének hosszabb, rövidebb szakaszában hivatásos katonaként szolgált a Magyar Honvédségben.

A kiállításon bemutatkozott egy százados, egy zászlós és egy főtörzsőrmester, akik közül az egyik hölgy a születésének 40., a másik 50., a harmadik a 60. évfordulóját ünnepelte.
Nádasdi Mihály, a Fehéren Feketén Galéria tulajdonosa kérte fel Baranecz Katalint, Kolárovits Katalint és Végh Hajnalt, a Kulturális Egyesület képzőművészeti tagozatának művészeit a bemutatkozásra.
– A honvédségben közművelődési területen, könyvtárvezetőként dolgoztam – mondta Baranecz Katalin, kerületi festő. – Az alkotással felnőtt fejjel, munka és a család mellett kezdtem el foglalkozni, eleinte tájfotókkal jelentkeztem a tárlatokon. Az ezredforduló óta az akvarell és az olajfestés felé fordultam. A művész elárulta, hogy nyugdíjasként sajátította el a virágkötő szakmát, mert a képzőművészet mellett fontosnak tartja, hogy az ebben a műfajban is alkosson kreatív kompozíciót.

Kolárovits Katalin művészi tevékenysége 1992-ben rézkarckészítéssel kezdődött. Rendszeresen részt vesz a Honvédelmi Minisztérium (HM) Gödi Nemzetközi Képzőművészeti Alkotótáborában, ahol többnyire olajjal festi képeit. Katalin 2008-tól linómetszeteket is készít Szunyogh András művésztanár irányításával.
Végh Hajnal a szegedi képző-és iparművészeti szakközépiskolában, kerámiaszakon végezte tanulmányait. A festéssel 1999-től foglalkozik, tagja a Honvédelmi Kulturális Egyesület képzőművészeti tagozatának, és rendszeres résztvevője a HM Gödi Nemzetközi Képzőművészeti Alkotótáborának.
A három kerek születési évfordulót ünneplő katonafestő hölgy kiállítását Sipos Gábor nyugállományú ezredes, a Honvéd Kulturális Egyesület elnöke nyitotta meg, Frömmel Gyula kerületi festőművész, a Magyar Kultúra Lovagja, a Bükkösi Gábor Katonai Képzőművészeti Stúdió vezetője, a tárlat kurátora mondott köszöntőt.

Az ünnepi műsorban Jakos Kata kerületi költő, Kovács Adrienne és Pollák Rita előadóművészek működött közre.
A kiállítás június 4-ig tekinthető meg a Fehéren Feketén Galériában.