A kreatív 19. század

Írta:  2013.05.13.
Idén közel 100 múzeum költözött a Magyar Nemzeti Múzeum kertjébe a 18. Múzeumok Majálisán.
Idén közel 100 múzeum költözött a Magyar Nemzeti Múzeum kertjébe a 18. Múzeumok Majálisán. Gyűjtemény bemutatók és interaktív játékok várták a látogatókat a polgári megújulás és a szecesszió jegyében.

A XVIII. kerületi Tomory Lajos Pedagógiai és Helytörténeti Gyűjtemény több éves hagyományaihoz híven idén is részt vett ezen kétnapos rendezvényen. A program fő témaköréhez kapcsolódóan, a Pestszentlőrinchez és Pestszentimréhez több szálon kötődő, jelentős személyeket felvonultató „Párhuzamos életrajzok” tabló és interaktív kiállításukkal mutatkoztak be. Többek között Eötvös Loránd, Bókay Árpád és Krepuska Géza is jelentős alakjai voltak a 19. századi társadalmi változásoknak. Az érdeklődők megismerkedhettek ezen személyek munkásságával és azzal, hogy hogyan kapcsolódtak a XVIII. kerület életébe.

A tablókiállításhoz kapcsolódóan a játékos kedvű felnőttek feladatlapot tölthettek ki, míg a gyerekek Fekete Péter kártyát készíthettek vagy az óriás kirakóssal mérhették össze ügyességüket. Az egykor a Budapesti Történeti Múzeumban látható Fedák Sári életét bemutató kiállítás kapcsán jelmezpróba és legyező készítés várta az ifjú hölgyeket. Azonban az urak sem maradtak ki a mulatságból, a júniusban nyitó Malév kiállítás beharangozójaként eredeti stewardess egyenruha bemutatót láthattak és céllövészetben próbálhatták ki rátermettségüket.

A gyűjtemény különleges vendégeként Novokrescsenszkov Tamás, vándornyomdász mutatta be, hogyan lehet másodpercek alatt tartós nyomatot készíteni. Gépe a korai, áruhazákban található névjegykártya készítő gépek működését mutatta be. Végül a kétnapos majálison, a játékos kedvűek látogatók között számtalan matrica, képeslap, cukorka és több könyvcsomag is gazdára talált.