A kísérletekért szeretem ezt a versenyt

Írta:  2013.05.16.
A Bókay Árpád Országos Biológiaverseny 15. évében is izgalmas kalandra hívták a szervezők a diákokat. A megmérettetés döntője a Bókay iskolában volt.
– Az országos megmérettetés meghirdetésével tisztelgünk iskolánk névadójának tudományos és emberi nagysága előtt, valamint lehetőséget biztosítunk a természet, a biológia iránt érdeklődő gyerekek további ismereteinek bővítéséhez, tehetségük kibontakoztatásához – mondta megnyitóbeszédében Krakkerné Berki Hajnalka, a Bókay iskola biológiatanára, a verseny szakmai vezetője.

– A versenyünket tizenöt éve hasonló tematika szerint, de mindig megújuló elemekkel, a világháló kínálta lehetőségekkel bővítjük.
Az 5-6 osztályosok a közvetlen környezet, a hazai életközösségek élővilágával foglalkoznak.
A nagyok a távoli tájak élővilágát, környezeti összefüggéseit, az ember szervezet rejtelmeit ismerik meg alaposabban.
A verseny benevezéseként minden évben pályamunkát kell írni.
„ Legyél te természet detektívje!” címmel invitálták az 5-6. osztályosokat a megmérettetésre.
S hogy minél több emberben tudatosuljon, hogy az egészség érték, ezért választották a szervezők a 7-8 osztályosok pályamunkáinak témájául a mindennapi egészségünket.

A pályamunkák megírását két komplex feladatlap megoldása követte. A feladatlapok a klasszikus biológia témakörein kívül otthon elvégzendő kísérleteket, megfigyeléseket, irodalmi művek és természettudományos filmek biológiai szempontú feldolgozását, rejtvényeket is tartalmaztak.
– A sárgarépa hajtatása, a madártollas kísérlet, vagy a penészgomba fejlődésének megfigyelése is sok érdekességet rejtegetett – mondta Krakkerné Berki Hajnalka. – Az egyik versenyzőnk azt írta:
„A kísérletek végzése közben arra gondoltam, hogy talán a nagy tudósok is így kezdték, és egyszer akár én is közéjük tartozhatok, – hát ezekért a kísérletekért szeretem ezt a versenyt.”
A rendezvény megnyitóján részt vett Kucsák László alpolgármester, a verseny fővédnöke is.
Az idei tanév győztese az első korcsoportban Kocsa János (Keszthely), a második korcsoportban Szijjártó Péter (Szeghalom) volt.