Az öröméneklő Nyitnikék

Írta:  2013.05.28.
A kerületi bölcsődei gondozónők Nyitnikék kórusa május 24-én a Városháza Dísztermében énekelt.
Az Egyesített Bölcsődék Nyitnikék Gondozónői Kamarakórusa 12 évvel ezelőtt a kerület kilenc bölcsődéjének munkatársaiból alakult meg azzal a céllal, hogy az öröméneklés mellett népszerűsítsék az iskoláskor előtti zenei nevelést és ápolják Forrai Katalin nemzetközi hírű zenepedagógus emlékét.
– Az énekkar vezetését 2005-ben vettem át Gráfné Forrai Magdolnától – mondta Döbrössy János (ELTE) tanszékvezető főiskolai docens. –Jelenleg is egyedülálló Magyarországon, hogy bölcsődei gondozónők kórust alapítsanak és több mint egy évtizede együtt énekeljenek.

A karmester elmondta, hogy rendszeresen szerepelnek szakmai rendezvényeken, a Havanna lakótelepi napokon, és hagyományosan január első vasárnapján újévi koncertet adnak a Szent László plébánián, valamint fellépnek többek között a Magyar Nemzeti Galériában (MNG), Budapesti Történeti Múzeumban.
A legutóbb április végén a Budai Várban (MNG) énekelt a kórus, ahol bölcsődei dalok, valamint Mozart, Kodály Zoltán, Bárdos Lajos művei szerepeltek a repertoárjukban. A műsor záróakkordjaként a karnagy oklevelet vehetett át a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége és a Magyar Nemzeti Galéria köszönetével, a múzeum közművelődési programjának színesítéséért.
A kórustagok az idei tanévben és korábban tanult dalokat énekeltek el május 24-én a Városháza Dísztermében. A műsorban Forrai Katalin zenepedagógus bölcsődés és óvodás korú gyerekeknek szóló dalösszeállítások, vidám népdalfeldolgozások, valamint madrigálok szerepeltek.

– A Nyitnikék kórus 2007-ben arany minősítést kapott az Éneklő Magyarország versenyen, és ugyanebben az évben a Magyar Bölcsődék Egyesülete által Forrai Katalin emlékére alapított Forrai-díjat vehetett át – idézte fel a sikereket a karvezető.
– Már iskolás koromban is szívesen jártam énekkarba – folytatta Szénás Béláné (Hétszínvirág Bölcsőde). 2002-ben jöttem vissza a gyesről dolgozni, azóta vagyok kórustag. – Szívesen énekelek, minden alkalommal örömmel veszek részt a próbákon. A családom minden tagja nagyon „éneklős”, az édesapám is éjjel-nappal fütyörészik, énekel – bizonyára ez adta a késztetést nekem is az éneklésre.