A lélek benyomásai

Írta:  2013.06.01.
Maevszka-Koncz Borjana, Magyarországon élő bolgár kárpitművész Lélek című gobelin kiállítása nyílt meg május 28-án a Városháza Galériában. A tárlat június 7-ig tekinthető meg.
– A művésznő életútja különös, fordulatokkal teli és remek példaként szolgál arra, hogy miként valósíthatja meg magát az ember – ezekkel a szavakkal kezdte beszédét Gacov Anett művészettörténész a kiállítás megnyitóján.

– Maevszka-Koncz Borjana gyermekkora óta szeret rajzolni – mondta. – A nyarait egy kis bolgár faluban (Goljam Izvor) töltötte, ahol nagymamájától szőni tanult. A szentpétervári Népművelési Főiskola népművelő szakán végzett. Hazatérte után nem sokkal, megismerte leendő férjét és 1988-ban Magyarországra jött. Második gyermekét várta, mikor elveszítette állását és tudatosan kereste a lehetőségeit.

A természet példája

Egy alkalommal megtekintette Pázmány Judit gobelinjeit, oly annyira a hatása alá került, hogy azonnal elhatározta, hogy ő is ezt akarja csinálni. A kivitelezés technikai oldalát rajziskolában tanulta, és miközben kereste a „saját hangját”.
A művészettörténész úgy fogalmazott, hogy Maevszka-Koncz Borjana munkásságát a természet iránt érzett rendkívül erős vonzalom hatja át. Megragadja őt az óceán, a korallok, vulkánok világa, s megélt benyomásait szövi kárpittá. Mostanában inkább az emberi természetben keresi témáit, és az ember belső világára, energiáira fókuszál, ezek kifejezésformáit kutatja. Mindezt jól példázza aTeremtő erő, Női erő című művei.
– A teljesség megragadásának igényével, szinte vallásos hangnemben, szőve festi meg világmagyarázatait – tette hozzá Gacov Anett. – A tényleges szövést mindig vázlatkészítés, tervezés előzi meg, főként a hosszú, gyakran akár egy évig is eltartó munkafolyamat miatt.
Az ezüst, arany fonalak fényes csillogást, emelkedettséget adnak a gobelineknek. A műveken érzések, harmónia, erő, ugyanakkor könnyedség, a lélek benyomásai láthatóak. A gobelin a művész számára a kifejezőeszköz, egy olyan közös nyelv, amelyet megért egy másik nyelvet beszélő is.

Maevszka-Koncz Borjana

1982–1986 között a leningrádi Népművelési Főiskola népművelő szakán végzett. 1992-től a Budai Rajziskolában tanult, ahol mestere Mody Péter szobrászművész volt. 1997–99 között a Pályakezdő Fiatalok Esélyalapítványa Kárpit- és szőnyegszövő tanulmányok kurzusát végezte el Pázmány Judit textiltervező iparművész vezetésével. 1999–2002 között Csókás Emese textiltervező iparművész vezetése alatt tanult, majd 2002–2003 között rajz- és kárpittervezési tanulmányokat folytatott Skopjéban (Makedónia). Mestere Done Miljankovszki Kárpitművész. Papírművészeti tanulmányai mestere Simo Semov képzőművész, egyetemi tanár, szintén Skopjében (Makedónia).
Maevszka-Koncz Borjana számos egyéni és csoportos kiállításon vett részt.