Tavaszi zöld napok

Írta:  2013.06.05.
A Lakatos-lakótelepi Cseperedő Óvoda mindennap kiegyensúlyozott légkörrel, egészséges környezetben várja az ovisokat.

A Cseperedő óvodát 1965-ben építették az emeletes és kertes házak övezte telepen. 1995-ben Lőrinci Óvodánk, Gyermekeink Alapítvány néven néhány lelkes szülő alapítványt hozott létre az intézmény szükséges fejlesztéseinek és eszköztárának a bővítésére. Elsődleges céljuk az egészséges életmód játékos elsajátítását elősegítő tárgyi feltételrendszer megteremtése volt. Az eltelt évek alatt számtalan beruházást is végrehajtottak, például bútorokat vásároltak, és átalakították az udvart.

Egészséges nevelés

Az óvoda 1999 óta a Cseperedő elnevezésű helyi pedagógiai program alapján működik, amelyet a nevelőtestület tagjai közösen dolgoztak ki. Évtizedes tradíciókat átörökítve és az új nevelési irányzatokat figyelembe véve alakították ki a sajátos nevelési programot, amelynek fő pontjai a gyerekek egészséges életmódra nevelése, a természethez fűződő viszonyuk alakítása, környezettudatos magatartásuk formálása. Az intézmény három éve elnyerte a Zöld Óvoda címet, és aktívan részt vesz a Madárbarát Óvoda elnevezésű programban is.

Zöld ünnepek

A tavasz beköszöntével, a „zöldnapok” keretében, az intézmény minden hónapban más-más témában szervez programokat. Az idei első program a Komposztfórum Magyarország Egyesület játszóháza volt. Itt a gyerekek interaktív játékok segítségével ismerkedhettek meg a komposztkészítés folyamatával, és ujjbábok közreműködésével tanulmányozhatták az aprócska „komposztlakó” élőlényeket.
Márciusban a víz világnapját ünnepelték, és a nagycsoportosoknak kirándulást szerveztek a Planetáriumba. Áprilisban a szülők számára is nyitott, nagyszabású Föld-napi rendezvényt szerveztek. A gyerekek óvónőik irányításával aznap kora reggeltől egészséges ételeket készítettek: salátákat, krémeket, magvas süteményeket. Délelőtt a szülők és a gyermekek közös „vitamintornával” melegítettek be, majd a szülők egyszerűbb szűrővizsgálatokon vehettek részt. A nap fénypontjaként Kádár Tibor önkormányzati képviselőnek köszönhetően 300 virágpalántával gazdagodott az intézmény udvara. Májusban a madarak és fák napja alkalmából madárröptető bemutatót szerveztek, júniusban pedig kirándulások várnak az ovisokra.