Tehetséges, alkotó gyermekek

Írta:  2013.06.13.
Az én tanítóm című pályázat ünnepélyes eredményhirdetésének és a gyerekek munkáiból készült könyv bemutatásnak adott otthont június 11-én a Rózsa Művelődési Ház.
A verseny célja volt, hogy a 6-10 éves korosztály, az általános iskola alsó tagozatán tanuló tehetséges kisgyermekei számára lehetőséget biztosítson a művészet eszközeivel, kreativitásuk, alkotó tehetségeik kibontakoztatására, azok megmérettetésére iskolai, kerületi szinten, elsősorban a festészet, a képzőművészetek illetve az írás, fogalmazás területén.

– Az 1-2. korosztály részére Az én tanítóm címmel vizuális pályázatot írtuk ki, a 3-4. évfolyamtól vizuális és írásos pályázatot vártunk a témában – mondta Patakfalvi Attiláné, a kerületi Pedagógiai Intézet alsó tagozatos tehetséggondozási szakértő. – A kerület 19 intézményéből érkezett alkotás és írásos munka, több mint 150 pályázat.
Az tehetséggondozási szakértő elmondta, hogy az előselejtező legjobb írásos anyagait jutották el az iskolák el a Pedagógiai Intézetbe. Ez arra adott lehetőséget a gyereknek, hogy átgondolják, milyen az ő tanítójuk, mit tesz értük, hogyan foglalkozik velük, mit jelent számukra. A szeretet legkülönfélébb formáit öntötték írásos, és rajzos formába.
A legszebb, legértékesebb pályamunkákat E. Kottek Péter festőművész, restaurátor vezetésével bírálták el és válogatták be a pedagógusok a kiadványba.
Helyet kapott a kiadványban egy fotósorozat is, ami a tanítók munkáját, gyermekekkel való foglalkozását mutatja be.
A pályázat nagyszerű lehetőség volt arra is, hogy tanítójuk megbecsülését megfogalmazhassák a kisiskolások a legkülönfélébb rajzi, és az anyanyelv írásos eszközivel.
Az alsó tagozatosoknak meghirdetett pályázat eredményhirdetését követően egy kis ünnepség keretében nyújtotta át Az én tanítóm című kiadványt Hományi Tamás Márton tankerületi igazgató a legügyesebb diákoknak és tanítójuknak.

„A kerületi Pedagógiai Intézet hosszú évek óta szeretett volna olyan kiadvánnyal az olvasók szolgálatára lenni, amelyben a gyermekek arról adnak számot, milyen is a tanítójuk? Mostani kötetünk összeállításában az alsó tagozat 1-4 évfolyamos kisdiákjai képeiken, írásaikon keresztül mutatják be: Mit is jelent számukra a tanítójuk?” – írta a kiadvány előszavában Madárné Gyurján Ildikó, a Pedagógiai Intézet vezetője.
– A könyv a Nemzeti Tehetség program keretében valósult meg – mondta Patakfalvi Attiláné. – Azonban ehhez a kerületi önkormányzat, a tankerület valamint az Emberi Erőforrás Minisztériuma megbízásából az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által meghirdetett „2012-2013. tanévben megrendezendő művészeti versenyek támogatása” című nyertes pályázat támogatására is szükségünk volt.