Talentum nap

Írta:  2013.06.13.
Gálaműsort rendezett a kerületi Pedagógiai Intézet a tehetséggondozó versenyek, pályázatok legsikeresebb részvevőinek és felkészítő tanáraiknak június 11-én a Kondor Béla Közösségi Házban.
Az ünnepségre 18 iskola 90 növendéke (köztük csoportok képviselői) és 38 pedagógus kapott meghívást.
Ebben az évben első alkalommal rendezte meg a kerületi Pedagógiai Intézet (PI) a Talentum napot, ami abban különbözik az Aranygálától, hogy a kerület által meghirdetett versenyeknek a legjobbjai (első helyezett, arany minősítést kapott diákok) vettek részt. (Ezeknek a versenyeknek nincs fővárosi, országos folytatása.)

– A szorosan vett tanulmányi versenyek (a fővárosi versenyek kerületi elődöntői) szervezése mellett a 2005/2006 tanévtől kezdődően a tehetséggondozás megszokottól eltérő, újszerű formáit is működteti a PI felső tagozatos munkacsoportja – mondta Kalmárné Takács Erzsébet szaktanácsadó, a Talentum nap szervezője. – A rendezvényekkel sokszor kiléptünk az iskola falai közül (kultúrház, szabad tér, természet), és a tartalom is túllépett a tantárgyi rendszeren, és a tantárgyközi kapcsolatokra építünk. A hagyományosnál tágabb lehetőséget biztosítunk a gyerekek részvételére, a jelentkezők színvonalas bemutatkozására, a tehetség érvényesülésére, sikerélményre.

A sok esetben a csapatokat mozgató szervezeti keret lehetőséget ad az együttműködés, az azonos cél eléréséért tett erőfeszítés, a közösségi élmény személyiségfejlesztő hatásának kihasználása.
A szaktanácsadó elmondta, hogy fontosnak tartják a művészi színvonalat, a kreativitást, az önkéntességet, az önállóságot, a lelkesedés megteremtését, megtartását és a játékosságot.
Az idén négy versenyt, két művészeti találkozót, hatféle pályázatot hirdetett meg a PI. Ilyen például a Tímár Éva angol nyelvű szavaló és prózamondó verseny, amely a néhány éve fiatalon elhunyt lelkes, gyermekszerető, kiváló pedagógus (angol munkaközösség-vezető) nevét vette fel. A diákok ezen kívül esszéíró pályázaton, az angol, német és informatika munkaközösség által meghirdetett Világjárók 2012 tehetséggondozó versenyen, környezetvédelmi vetélkedőn, Nemzeti kultúránk hajnala – levelezős csapatversenyen (Irodalom, az anyanyelv, a zene, a festészet, szobrászat, a sajtó, a történelem, és a természettudományok területeit érintő kérdéseket, feladatokat kaptak a csapatok), Múltidéző vetélkedőn merhették össze tudásukat…

A gálán Talentum versenyek első helyezett diákjai adtak színes műsort.
A tanulóknak és felkészítő tanáraiknak Szarvas Attila önkormányzati képviselő adta át a jutalmat.