A zenetanulás és a szép szeretete

Írta:  2013.06.17.
A Dohnányi Ernő Zeneiskola június 14-én tartotta hagyományos évzáró ünnepségét a Bókay-kertben.

A zenei nevelésről Paltón, görög filozófus fogalmazta meg: „Nem a zenében rejlik-e a leghatásosabb nevelés? Hiszen semmi sem hatol be olyan mélyen a lélekbe, mint a ritmus és a dallam; megragadja, felékesíti és megnemesíti a lelket, ha az ember helyesen nevelkedett, ha pedig nem, éppen ellenkezőleg hat rá... Valóban, a zene mélyén ott rejlik a nevelés. Azért van nagy jelentősége a zenei nevelésnek, mert a zene nem vezet máshoz, mint a szép szeretetéhez.”

Farkas Márta, a Dohnányi Ernő Zeneiskola igazgatója örömmel számolt be arról, hogy az idei tanév nagyon sikeres volt, mert rangos versenyeken eredményesen szerepeltek a növendékeik, valamint hatan nyertek felvételt zenetagozatos középiskolába. – Ősztől ketten a székesfehérvári Zeneművészeti Szakközépiskolában folytatják tanulmányaikat, a többieket a budapesti Szent István, és a Bartók Béla zeneművészeti középiskolába vették fel.
A növendékeink nagyon magas pontszámmal jutottak be a zenei középiskolába, többeknek a felvételijén részt vettem, és nagyon boldog voltam, amikor azt hallottam, hogy a kiemelkedően teljesítettek.
– Azonban nem mindenki készül zenei pályára, nem is az az elsőrendű feladatunk, hogy erre készítsük fel őket. Az a fontos, hogy a zenélés örömét meg tudjuk mutatni, tanítani, hogy minél több egészséges lelkületű, boldog embert nevelhessünk fel, akik zene iránti szeretetüket továbbörökítik másoknak is.
Az évnyitón Farkas Márta köszöntötte a Dohnányi zeneiskola diákjait, pedagógusokat, szülőket, és a többi vendéget. Ezt követően Kucsák László alpolgármester ünnepi beszédet mondott, amelyben Demjén Ferenc egyik dalából idézett: „Hidd el, hogy a zenénk, mint egy széles folyó, Velünk ingyen áthajózható!
Itt csónakázunk, máris indulunk,
És elringat az út.
Ez a dal csak szeretetből, csak neked szól”.
Az évzárón a fúvósok és az énekkar előadásában Lukács B. Ottó vezényletével felcsendült a sokak által ismert Mézga család címadó dala, a Vuk, A nagy ho-ho-ho-horgász, amelyek nagy sikert arattak a közönség körében.
A műsort követően a diákoknak a zenepedagógusok kiosztották a tanévzáró bizonyítványt.