Születésnapi tárló tárlat

Írta:  2013.06.30.
A Művészeti Tárló Közhasznú Egyesület tagjainak alkotásaiból nyílt kiállítás június 27-én a Kondor Béla Közösségi Házban.
A művészeket és a vendégeket Császár Bíró Lilla, a Kondor Béla Közösségi Ház vezetője üdvözölte, majd Gombai Nagy Károlyné (művésznevén Gombai Zsóka), Művészeti Tárló Közhasznú Egyesület elnöke, az est háziasszonya köszöntötte a megjelenteket. A civil szervezet elnöke elmondta, hogy évente egy alkalommal közös kiállításon vesz részt a tagság. Az idén immár 15. alkalommal adott otthont a tárlatnak a közösségi ház.

A zuglói székhelyű csapatnak bőven van kerületi vonatkozása, hisz a művészek egy része a kerületünkben él, s 1987-től 2004-ig, amikor Buczkó Imre festőművész volt az elnöke, a MÜTKE székhelye is Pestszentlőrincen volt.
Az elnök felkérte Buczkó Imrét, hogy tegyen egy kis időutazást, és beszéljen a Tárlóról.
– Ez a szervezet több okból is rendhagyó volt. Egyrészt először fordult elő a honi művészeti életben az, hogy képző-, ipar- és népművészek egy szervezetbe tömörültek, másrészt az, hogy népművészek és képzőművészek rendszeres közös kiállításon mutatkoztak be – mondta a korábbi elnök.
Az új kezdeményezés legnagyobb jelentősége mindazonáltal abban állt, hogy hazai és külföldi – elsősorban erdélyi – művészek együtt adták a tagságot. A szervezet (Művészeti Tárló Baráti Kör) 2000-ben átalakult és megújult, a neve Művészeti Tárló Közhasznú Egyesületre (MÜTKE) változott. A Tárló egy ideig Zuglóban, majd a Ferihegyi Galériában működött, 15 éve pedig a Kondor Béla Közösségi Ház ad otthont a kiállításoknak.

A szellemi örökséget tisztelve és megtartva változatlanul ápolják és továbbmentik a művészeti és kulturális hagyományokat, és szeretnék elérni, hogy mindezt az ifjúság minél szélesebb köre ismerje meg.
A megnyitón közreműködött Veresné Dévai Kati tangóharmonikán, Matyus Mihály tárogatón. A kiállítást Tankóné Borsos Dóra és Németh Miklós, a Művészeti Tárló tagjai rendezték.
A tárlat július 28-ig tekinthető meg.