A segítség házhoz megy

Írta:  2013.09.02.
Sikeres pályázattal új intézményvezető került a Gyöngyvirág Szociális Szolgálat élére és a hosszútávú megbízást kapott a Somogyi László Szociális Szolgálat vezetője.
Az idős emberek vagy a fogyatékkal élő személyek gondozása nehezen megoldható feladat az aktív család számára. A rohanós hétköznapok mellett kevesen engedhetik meg maguknak, hogy olyan törődést nyújtsanak idősödő családtagjaiknak, amilyen megilletné őket. A XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzat Egyesített Szociális Központ jogutód szervezeti egységei – a Gyöngyvirág, a Somogyi László, az Életfa és a Borostyán szociális szolgálat – segítik a kerületben élő idősek és fogyatékkal élők ápolását. Ez a négy központi intézmény bentlakás nélkül biztosítja az idősek és a fogyatékkal élők ellátását, étkeztetését. És nemcsak az intézménybe bejáró tagoknak nyújtanak segítséget, hanem az otthonuk elhagyására képtelen embereknek is. A területi gondozás szükségletalapú, vagyis az ellátottak ebédet, higiénés ápolást vagy a kerület egyes részein jelzőrendszeres házi segítségnyújtást is kérhetnek.

Feltétel nélküli odafordulás

Bálint Ramóna, a Somogyi László Szociális Szolgálat intézményvezetője régóta végzi lelkiismeretesen a munkáját a kerületben, most pedig további öt évre bízták meg a szolgálat vezetésével. Kérdésemre, hogy miért választotta a szociális ágazatnak ezt a területét, így válaszolt:

– A neveltetésemből fakadt. Többgenerációs családban nőttem fel, ahol a családtagok támogatták, segítették egymást. Gyermekkorom óta jól érzem magam az idősek között, könnyen megtalálom velük a hangot. Örülök, hogy a szociális szolgálatnál az alapellátással és a szakellátással egyaránt tudok foglalkozni.
Az intézmény az időseknek és a fogyatékkal élőknek nemcsak az ellátásában, hanem a foglalkoztatásában is élen jár. Idén tavasszal vehették át a „fogyatékosságbarát munkahely” elismerést jelző, zöld logóval díszített oklevelet. Bálint Ramóna lapunknak korábban elmondta, hogy keresni kezdték azokat a munkaköröket, amelyekben a megváltozott munkaképességű dolgozók százszázalékos teljesítményt tudnak nyújtani. A kezdeményezés sikeres volt, az intézmény azóta is több ilyen kollégát foglalkoztat.

Lelki gondoskodás

Tímárné Penczi Ildikó a Gyöngyvirág Szociális Szolgálat új intézményvezetője. Egészségügyi szakközépiskolába járt, majd egészségügyi főiskolán intézményvezetőnek tanult. Menedzseri és jogvédői diplomát is szerzett, hogy a betegek jogait képviselje. A XVII. kerületben, önkormányzati felkérésre, irányításával épült ki a szociális szolgáltatások rendszere. Legutóbb a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatalban dolgozott, de amikor úgy érezte, több kapcsolata van a hivatalos dokumentumokkal, mint az ellátottakkal, emberközeli állás után nézett. Hivatástudata gyerekkora óta meghatározza a pályáját.

Gyöngyvirág Szociális Szolgálat
1182 Budapest, Marosvásárhely u. 6–8.
Telefon: 061-292-5303

Somogyi László Szociális Szolgálat
Cím: 1181 Kondor Béla sétány 17.
Telefon: 061-297-3372
 

– Kisgyerekkoromban súlyos betegséget kaptam, ami meghatározó élmény volt számomra. Az akkor engem ápolók odaadása és támogatása viszont irányt adott az életemnek. Akkor döntöttem el, hogy én magam is segíteni szeretnék az embereknek.
Tímárné Penczi Ildikó célja az, hogy intézménye szolgáltatásai minden rászorulóhoz eljussanak, és az ellátás a szükségletekhez igazodjon. Fontosnak tartja azt is, hogy az ápolás ne csak fizikai értelemben valósuljon meg, hanem lelki támogatást is adjon.
– Szükség van arra, hogy meghallgassák az időseket, és éreztessék velük: ők is értékes tagjai a társadalomnak.