Ha nyár, akkor tábor!

Írta:  2013.09.02.
A kellemes kikapcsolódás mellett hasznos kézműves technikákat sajátítottak el az Akalin táborozók.
Hatodik alkalommal szervezett nemzetközi tábort a Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzat.  A kellemes kikapcsolódás mellett hasznos kézműves technikákat sajátítottak el a táborozók.

A XVIII. kerületi önkormányzat csodálatos táborhelyet üzemeltet Balatonakaliban. A korszerűen felszerelt faházak, a tágas kultúrterem és a gépesített konyha minden igényt kielégítően szolgálja a táborlakók kényelmét. A gyerekek évről évre szívesen utaznak ide, hogy kedvükre pihenhessenek, sportolhassanak, ússzanak és élvezzék a felhőtlen vakációt.
Diráné Huszár Gertrúd, a Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzat Idősekért, Fiatalokért Közalapítvány kuratóriumának titkára így mesélt a táborról:
– Jómagam tizenhat éve vezetek alkotótábort Balatonakaliban, ahova már szinte hazajárunk a diákokkal. Szívügyünknek érezzük a tábor szépítését, gondozását, ezért minden évben pompás, színes virágokat ültetünk a balkonládákba, függőedényekbe, hogy még kellemesebb legyen a környezet.
Nemzetközi diáktábor
A Körösfőről érkező diákcsoportot – a kísérő tanárokkal együtt – hat éve fogadják Balatonakaliban. Az első két évben szponzorok felkutatásával, vállalkozók támogatásával nyaraltatták „körösfői testvéreinket”. Később nemzetközi diáktábor keretében valósították meg a vendégfogadást. A tábor szervezői arra törekszenek, hogy minden évben tartalmas programokat szervezzenek a résztvevők számára. A fürdőzésen és a kirándulásokon kívül idén is naponta voltak alkotóműhely-foglalkozások, ahol a gyerekek olyan kézműves technikákkal ismerkedhettek meg, amelyeket odahaza nincs alkalmuk elsajátítani. Így megtanultak többek között batikolni, dekupázstechnikával képeket, lakberendezési tárgyakat készíteni, porcelánt festeni, hálószobalámpát és gyöngyékszereket készíteni, valamint selymet festeni. 
– A gyerekek nagyon kreatívak, hamar megtanulják az újonnan bemutatott technikákat, és a visszajelzések alapján otthon is alkalmazzák azokat, hasznosítva az elsajátított tudást. Menet közben kidolgoztunk egy tematikát, így mindig a már elsajátított ismeretekre építve tanítjuk az újabb kézműves technikákat – mondta a közalapítvány titkára.
Felkapott táborélet
A tábori élet mindennapjait izgalmas sportvetélkedőkkel, Ki mit tud versennyel, gasztronómiai bemutatókkal, közös bográcsozással és táncházzal gazdagítják. A felejthetetlen élmények híre Kolozsvárra is eljutott, így ezen a nyáron egy 25 fős diákcsoport érkezett a városból. Ők a saját költségükön töltöttek el Balatonakaliban egy hetet, panzióban, de részt vehettek a tábor életében, programjaiban. Idén a körösfői diákok a Csibész Családvédelmi Központ tanulóival táborozhattak. Remélhetőleg jövőre mindannyian együtt táborozhatnak.