Becsengettek

Írta:  2013.09.02.
Sok száz kerületi diák számára ért véget a vakáció, és kezdődött meg az iskola. Nem kis feladat vár rájuk, hiszen a nyári szünet szabadságából vissza kell rázódniuk az iskolai kötelezettségekbe.
A köznevelési intézmények jelentős hányada 2013. január 1-jétől állami fenntartásba került, munkájukat a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KIK) irányítja. A megújult köznevelési rendszerben az intézményeket addig fenntartó önkormányzat működtetővé vált, a saját tulajdonát képező ingatlanban megvalósuló állami köznevelési feladatellátáshoz kapcsolódó ingó- és ingatlanvagyont üzemelteti.
– Az önkormányzat a kötelező feladatain felül is támogatja az iskolák sokrétű munkáját – nyilatkozta Kucsák László alpolgármester. – Ehhez igyekszik hozzárendelni anyagi forrásokat és pályázati lehetőségeket. Az előző tanévben a Gór Nagy Mária Színitanoda az Élő színházi irodalom programsorozat keretében rendhagyó irodalomórákat tartott a kerületi iskolákban. A diákok körében nagy sikert arató program idén is folytatódik.

A Pestszentlőrinc-Pestszentimre Közoktatásért Közalapítvány és Pestszentlőrinc-Pestszentimre Közművelődési és Sport Közalapítványa pályázatokkal segíti az iskolák oktató-nevelő munkáját, közművelődési tevékenységét. A múlt tanévben a Tomory Lajos Pedagógiai és Helytörténeti Gyűjtemény, a Budapesti Történeti Múzeum és a Közoktatásért közalapítvány összefogásával csaknem 700 diák vehetett részt élményszerű múzeumpedagógiai foglalkozásokon a Vármúzeumban.

Az alpolgármester említést tett arról is, hogy az önkormányzat a nyáron az intézményekben végzett karbantartás mellett több iskolában nagyobb felújítást is végzett. A Bókay iskolában új tantermet és vizesblokkot létesítettek, a Kandóban a könyvtárat tanteremmé alakítottak át, a könyvtárat másutt helyezve el, a Gulner iskolában öt tantermet felújítottak, a belső udvar felőli régi nyílászárókat pedig kicserélték.

Idén több a diák

– Ez az első teljes tanév a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ irányításával – mondta Hományi Tamás Márton tankerületi igazgató. A Budapest XVIII. Tankerülethez tartozó, korábban önkormányzati fenntartású 21 iskolában 9591 diák, köztük 1104 első osztályos kisgyerek kezdte meg a tanulmányait. Az idén a kerületi iskolákban összesen nyolc osztállyal indult több, mint az előző tanévben. Szeptember 2-án így 223 diákkal több ült az iskolapadba, mint tavaly ilyenkor. A helyi általános iskolában végzett tanulók közül kerületi gimnáziumban 132, szakközépiskolában 68 diák kezdte meg a tanulmányait.
Hományi Tamás Márton néhány változásról is beszámolt. Az általános iskolákban 16 óráig tartanak a kötelező foglalkozások. Ugyanakkor a szülő kérelmére az igazgató felmentést adhat ezalól, hacsak nem egész napos iskolaként működik az intézmény.

Ingyenes tankönyvek

Az új tanévtől az 1–8. évfolyamokon, továbbá a nemzetiségi és a gyógypedagógiai nevelés-oktatásban az állam felmenő rendszerben térítésmentesen adja a tankönyveket a diákoknak. Ez azt jelenti, hogy 2013 szeptemberében az első évfolyamosoknak már nem kell fizetniük a tankönyvekért. Rászorultsági alapon továbbra is biztosítja az állam a 2–8. osztályosoknak is az ingyenes tankönyvellátást.
– A kerületünkben összesen 3079 diák kap ingyen tankönyvet – tette hozzá a tankerületi igazgató.

Iskolakezdési támogatás

– A jegyző által megállapított rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülők, akik ingyenes étkeztetésben és tankönyvben részesülnek, gyermekenként 5800 forint értékben kaptak augusztus végén Erzsébet-utalványt, amelyet az iskolakezdéshez szükséges ruházat, tanszer és készétel vásárlására használhatnak fel – mondta Holové Zsolt György, az önkormányzat humánszolgáltatási irodájának vezetőhelyettese. – Az önkormányzat a költségvetésében biztosít forrást arra, hogy ezen felül is támogatni lehessen az iskolakezdés költségeit egyedül viselni nem tudó családokat. Rendkívüli gyermekvédelmi támogatás keretében az iskolakezdéshez segélyt lehet igényelni, amely gyermekenként 5–10 ezer forintos támogatást jelent.

A tanévnyitó

A kerületi tanévnyitó ünnepséget ezúttal a Bókay Árpád Általános Iskolában rendezte meg a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ és a helyi önkormányzat.

Amit a szülőnek és a diáknak is érdemes tudnia

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma összeállított egy 2013/2014-es tanévi kisokost Tanévkezdő EMMInens – Amit szülőnek és diáknak tudni érdemes címmel, amelyben válaszok kaphatók a tanévkezdés során esetlegesen felmerülő különböző kérdésekre. További információ a minisztérium honlapján.
 


A Bókay Árpád Általános Iskola az idén 110 éves, ez volt az apropója annak, hogy az intézmény adott otthont szeptember 1-jén a kerületi tanévnyitó ünnepségnek.

A diákok, szülők, pedagógusok, intézményvezetők, kerületi vezetők előtt megtartott ünnepi beszédében Vörösné Éles Csilla, a Bókai iskola igazgatója megemlékezett arról, hogy 110 éve, 1903-ban kezdődött meg a tanítás a Bókay Árpád által biztosított telekre épített iskolában.
– Az ide járó gyerekek egy részének a szülei, nagy-, déd-, esetleg ükszülei is ennek az iskolának az udvarán játszottak, taposták az intézmény lépcsőit, koptatták a padjait – mondta az igazgató. – Borzongató és felemelő érzés, hogy részesei lehetünk ennek az időtlenek tűnő iskolatörténetnek…
Vörösné Éles Csilla ezt követően beszámolt arról, hogy az évek óta nem használt gondnoki lakásból új tanterem, szertár, fejlesztőszoba létesült.

Azt is elújságolta, hogy a nyáron a 8. osztályos Veisse Zoltán a Balatonon megrendezett Kékpántlika vitorlásversenyen Laser 4.7 hajóosztályban aranyérmet szerzett, egyúttal a 16 éven aluliak között az összetett listán is első lett. Ugyanezen a versenyen a hatodikos Aradi Nándor Bence Optimist hajóosztályban a juniorok között bronzérmet szerzett.
Még egy örömhírről adott számot az igazgató, mégpedig arról, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Nemzeti Tehetség Program keretében Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért díjat adományozott Krakkerné Berki Hajnalkának, a Bókay iskola biológia-földrajz szakos tanárának.
Az évnyitó ünnepségen, amelyen részt vett Ughy Attila polgármester és Csomó Tamás alpolgármester is, Kucsák László alpolgármester és Hományi Tamás Márton tankerületi igazgató mondott köszöntőt.