Vízum a Harvardra

Írta:  2013.09.06.
Ünnepélyes keretek között adták át – immár 20. alkalommal – a nemzetközi érettségi diplomákat szeptember 3-án a Karinthy Frigyes Gimnáziumban.
Ünnepélyes keretek között adták át – immár 20. alkalommal – a nemzetközi érettségi diplomákat szeptember 3-án a Karinthy Frigyes Gimnáziumban.
Kucsák László alpolgármester, országgyűlési képviselő nyújtotta át a diákoknak a világ bármely országában továbbtanulásra jogosító okleveleket.

Hutai László, a Karinthy gimnázium igazgatója üdvözölte a végzett diákokat és a vendégeket, majd arról beszélt, hogy Ausztriától keletre elsőként indították be 1992-ben a nemzetközi érettségire felkészítő kétéves programot (International Baccalaureate – IB), amely mintaként szolgál a közoktatás fejlesztéséhez.
Az IB-rendszerben 1994 májusában érettségizett az első évfolyam, és azóta is a világszínvonalnál jobb eredményeket érnek el a magyar gyerekek. A tanulmányaikat a két tanítási nyelvű tagozaton végezik három évig, majd az IB programban folytatják további két évig. A nemzetközi érettségi vizsgára a dolgozatokat angol nyelven, írásban készítik el a diákok, majd a vizsgabizottsági tagoknak küldi ki az iskola a munkákat értékelésre. Objektív, egész világon egységes mércével minősítik az érettségizőket.
A diplomához minimum 24 pontot kell elérni, s maximálisan 45 érhető el. – Az idén 30 tanulónk tett sikeres nemzetközi érettségi vizsgát, közülük ketten 44 pontot kaptak a teljesítményükért – mondta az igazgató. – Ennél magasabb pontszámot az érettségizőknek kevesebb, mint egy százaléka ér el a világon.

Az idén a diákjaink a nemzetközi megmérettetésen 35,9 pontot értek el, ami 20 százalékkal magasabb a 29,8 pontos világátlagnál.
Az IB-diplomát a világ 146 országának legrangosabb egyetemei a saját felvételijükként fogadják el (köztük a magyar felsőoktatás is).
Az IB-vizsga célja az, hogy fejlessze és minél szélesebb körbe kiterjessze a nemzetközi oktatást, hozzájáruljon ahhoz, hogy az emberek megértsék egymást. Segíti a fiatalok mobilitását, mind földrajzi, mind pedig kulturális téren, valamint abban, hogy jól informáltak és megértőek legyenek egymással, és a más kultúrát képviselőkkel szemben is.
Az IB-diplomát szerzett tanulók mindegyike kiváló felsőoktatási intézetben folytatja tanulmányait elsősorban hazánkban, de felvettek már karinthys diákot a Sorbonne-ra, Oxfordra, Harvardra és számos más rangos egyetemre is.
A jubileumi nemzetközi érettségi diploma átadási ünnepségen részt vett Hományi Tamás Márton, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ tankerületi igazgatója, Zarándy Zoltán, a Fővárosi Önkormányzat oktatási bizottságának alelnöke és Cserép Szilvia, a Karinthy gimnázium két tanítási nyelvű tagozatának vezetője.