Egy életre keltett mesterség

Írta:  2013.09.12.
Egy többször elfeledett, de időről időre újjáéledő, művészet számba menő szakma, az intarziakészítés remekműveiből nyílt kiállítás a Kondor Béla Közösségi Házban.

Egy többször elfeledett, de időről időre újjáéledő, művészet számba menő szakma, az intarziakészítés remekműveiből nyílt kiállítás a Kondor Béla Közösségi Házban szeptember 9-én. A Havanna Lakótelepi Napok programsorozatába illeszkedő tárlaton Feketéné Krázi Tímea, Kulánda Anni Villő, Lukács Gábor Dénes alkotásai, illetve Rudnai János faszobrász munkái tekinthetők meg.

- Izgalmas és nem mindennapos kiállítást csodálhatunk meg – mondta a megnyitón Galgóczy Zoltán önkormányzati képviselő. – A kiállított tárgyakon végignézve megláthatjuk, hogy mi mindent lehet alkotni fából, ha van hozzá tehetség.
A szervezők szándéka szerint a kiállítás célja bemutatni a fa, és ezzel együtt az intarzia hétköznapi felhasználási lehetőségét.

- Kell a nyilvánosság ennek a 3500 éve múltra visszatekintő művészetnek – mondta Sántha Gábor, Lant és Toll díjas újságíró, a tárlat ötletgazdája. – A művész a legrégibb nyersanyaggal dolgozik, életre kelti a kivágott fát, amelynek változatos színe, rajzolata, és a hőkezelés számtalan variációt ad a kezébe. A valaha főúri paloták fényét emelő intarziás parketták, asztalok, székek, szekrények ma már egy lakótelepi lakás díszei is lehetnek.

Ez utóbbi lehetőséggel egyet értett Kulánda Mihály, a kiállítási tárgyakat biztosító KM Par-Ker Kft. tulajdonosa. Elmondása szerint termékeik különlegesek, hiszen valamennyi kézzel készül, de a drágább darabok mellett megtalálhatók a bárki számára megfizethető árkategóriájú alkotások is.
- Egy egyszerű fénykép alapján el tudunk készíteni bármilyen egyedi mintát. Akár egy nyaralás emlékképe is örökre megmaradhat, de különleges ajándék lehet egy fában megörökített arckép is. Az általunk kidolgozott fekete-fehér technikával készült emléktárgyak például már néhány tízezer forinttól elérhetők.