Havannát álmodtak

Írta:  2013.09.18.
Szinte valamennyi program nagy érdeklődés közepette zajlott a szeptember 8. és 15. között megszervezett XV. Havanna-lakótelepi Napokon.
Szinte valamennyi program nagy érdeklődés közepette zajlott a szeptember 8. és 15. között megszervezett XV. Havanna-lakótelepi Napokon. A rendezvény utolsó napján még az időjárás is kegyeibe fogadta mind a főzőverseny résztvevőit, mind a nagyszínpadot felkeresőket vagy éppen az URBACT projekt sátrában vendégeskedőket.

Császár Bíró Lilla, a rendezvény házigazdájának, a Kondor Béla Közösségi Háznak a vezetője maga is úgy érezte, hogy idén jóval többen voltak kíváncsiak a hétközbeni rendezvényekre is, és a záróprogramokon is nagyobb volt a pörgés, mint tavaly.

– Ennek okát viszont nem tudom. Más rendezvényeinken is megfigyelhető a hullámzó érdeklődés, így az az Havanna-napokon is évről évre változik. Azt hiszem, hogy a záró vasárnapon sokat segített az URBACT-sátor, az Álmodtam egy Havannát magamnak nevű fórum, amelyre sokan jöttek, beszélgettek, elmondták, elmondhatták a véleményüket – mondta Császár Bíró Lilla. – Ugyancsak nagyszerű volt a kutyaszépségverseny, amelyen a Pa-Dö-Dö zsűrizett, és állatbarátként kiváló hangulatot teremtettek.

Kutyák és emberek

A vasárnap fő attrakciója a nagyszínpadnál – természetesen az esti Beatrice-koncerten kívül – a Havanna ebe kutyaszépségverseny volt. A több tucat szebbnél szebb kutyánál – mint azt Falusi Marianntól megtudtuk, csúnya kutya nem is létezik – talán csak a gazdáik feszítettek büszkébben a bemutató során. Az ebeket végül négy kategóriában díjazták – kis- és nagytestű fajtatiszta, illetve keverék –, de valamennyi gazdi és kutyus kapott oklevelet, illetőleg szétrágni való ajándékot.

Nagy volt a sürgés-forgás a közösségi ház mögötti füves területen is, ahol délelőtt csaknem 20 bogrács alatt ropogott a tűz, a kondérokban pedig főtt, rotyogott mindenféle, amit ebben a főzőalkalmatosságban el lehet készíteni. A finom pörköltek, tokányok, gulyások között lehetetlen volt különbséget tenni, és bár itt is volt győztes, ezen a napon igazán nem az számított, hogy kinek az étele ízlett jobban a zsűrinek.
– Az csak egy plusz, hogy idén jóval többen főztek, mint tavaly, de a lényeg nem ez. Hanem az, hogy az itt élők kezdik felismerni, hogy csak rajtuk múlik, hogy jól érezzék magukat itt, a Havannán – fogalmazott a közösségi ház vezetője.

Mindenkit várnak

Kiss Róbert, a Havanna-lakótelep KDNP-s önkormányzati képviselője úgy látja, hogy a Havanna-napok segíthetnek abban, hogy az emberek az év más időszakaiban is észrevegyék, mi mindent kínál nekik a lakótelep.

Népdalok, nóták és a 60-as évek ikonja

A Havanna-napok zenés programjaiban szinte mindenki megtalálhatta a neki tetszőt. A népdaloktól kezdve a nótákon át a beat-, illetve a Beatrice koncertjével a rock is képviseltette magát ezen a héten, s a Brass on Brass Dixieland Band zenéjére is sokan voltak kíváncsiak. Hangulatos péntek estét tölthettek a közösségi házban azok, akik a Cseh Tamás-emlékkoncertet választották. A 2009-ben elhunyt zenész – aki önmagát szerényen csak „éneklő embernek” nevezte – dalai ismét megmutatták, hogy kortalanok.
– A nyolcvanas évek elején születtem, így nem Cseh Tamás zenéjén nőttem fel, a korosztályomnak nem ez a zenei világa. Most mégis felírtam magamnak néhány dalt, amit biztos, hogy máskor is meg fogok hallgatni – mondta a koncert után Kiss Róbert.

– Minden korosztály számára nyitott kulturális vagy egyéb szórakozási lehetőségeket kínálnak a lakótelep intézményei. Létezik például sakk- és bridzsklub, s év közben is vannak kiállítások, koncertek, amelyekre bárki ellátogathat – mondta Kiss Róbert. 

A képviselő úgy tapasztalta, hogy a nyílt napok segítségével ismét sokan nyertek betekintést a lakótelepen működő intézmények – többek között a gyermekjóléti központ, az óvodák, bölcsődék vagy éppen a templom – életébe.

A jobb megítélésért

Aki nem a Havannán él, annak többnyire csak a bűnözésről, a rossz körülményekről szóló, hallomásból ismert sztereotípiák jutnak az eszébe. Kiss Róbert biztos abban, hogy ez az egy hét is sokat segített ezek leküzdésében.
– Nyilván nem lehet egyik napról a másikra felszámolni mondjuk a bűnözést, de azért például a térfigyelő kamerarendszer telepítésével sikerült javítani a helyzeten. A Havanna-napok pedig arra is jók, hogy a koncertekkel, programokkal az egyébként kallódó fiatalokat is bevonjuk a közösség életébe. 

Tersánszky-emléktábla a Kondor falán

Miután a Kondor Béla Közösségi Ház előtt húzódó sétányt Somogyi Lászlóról, a volt Állami, majd Havanna-lakótelep egykori plébánosáról nevezték el, a sétány korábbi névadójának, Tersánszky Józsi Jenőnek emlékét egy táblával őrzi meg az önkormányzat.
A tábla avatásán a Kossuth-díjas író munkásságát Kucsák László alpolgármester méltatta, kiemelve, hogy Tersánszky Józsi Jenőt egyik leghíresebb kortársa, Móricz Zsigmond is a valóságot talán a legkiemelkedőbben ábrázoló írónak nevezte. A 125 éve, 1888. szeptember 12-én született Tersánszky olyan művekkel vált ismertté, mint a Kakuk Marci-történetek vagy éppen a Legenda a nyúlpaprikásról című kisregény.