Szent Mihály napján

Írta:  2013.09.30.
Pestszentlőrinc-Pestszentimre is csatlakozott az Itthon vagy. Magyarország, szeretlek! rendezvénysorozathoz, amelyet országszerte szeptember utolsó hétvégéjén, Szent Mihály napján rendeztek meg.
A programsorozat ötletét a közmédia egyik legsikeresebb játéka adta. Rengeteg néző kérte ugyanis, hogy vigyék ki a játékot a stúdióból.

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) felhívást intézett az önkormányzatokhoz, hogy mutassák meg településük értékeit. A kezdeményezéshez több mint 1300 önkormányzat csatlakozott. A nem véletlenül Szent Mihály napjára időzített rendezvénysorozat fő célja az volt, hogy minél több magyar térjen vissza oda, ahol született, és újra együtt legyen azzal a közösséggel, amelyikből indult.

Pályázati támogatással

A részt vevő települések a központi költségvetésből vissza nem térítendő pályázati támogatást kaptak, amelynek az volt a feltétele, hogy szűkebb pátriájukban szeptember utolsó hétvégéjén napközbeni rendezvényt szerveznek, és vasárnap este csatlakoznak az országosan összehangolt tűzgyújtáshoz. A támogatás összege a települések lélekszámához igazodott, például az 50 ezernél nagyobb lélekszámú települések legfeljebb 1,5 millió forinthoz juthattak.

– Kerületünk is örömmel pályázott a Magyarország értékeit és kincseit bemutató Itthon vagy – Magyarország, szeretlek! kétnapos programsorozat megrendezésére, amelyre az önkormányzatunk 1,5 millió forint támogatást nyert – tájékoztatott Gémesi Tünde közművelődési referens.

Gyermekprogramok

Pestszentlőrinc-Pestszentimre két helyszínen számos programmal kapcsolódott az országos rendezvénysorozathoz.

Szombaton a Szeretve Tanulni Egyesület kézműves foglalkozást tartott a gyerekeknek a Sportkastélyban, akiket játszóház és bohócműsor is fogadott. Délután Farkasházy Réka működött közre, este pedig tűzijáték szórakoztatta a nagyérdeműt.

Sport és tánc

Vasárnap a Bókay-kertben folytatódott a program. Ezen a napon ingyen lehetett bemenni a Park uszodába, és akinek pingpongozáshoz támadt kedve, arra is volt lehetősége a tükörteremben.

Este Vörös Árpád néptáncpedagógus, nívódíjas táncos, koreográfus üdvözölte a közönséget abból az alkalomból, hogy kerületünk is kivette a részét az országos rendezvénysorozatból. A köszöntőt követően a Tébláb Alapfokú Művészeti Iskola Kereplő és a Hajnaltűz tánccsoportja lépett fel a Nagyszínpadon, a produkciójukat nagy tapssal fogadta nem túl nagy létszámú, de annál lelkesebb közönség.

Megrakták a tüzet

A Tébláb táncosait követően a tűzzsonglőrök játszottak látványosan a lángokkal. Sokan álltak meg gépkocsijukkal is a Bókay-kert mellett, hogy a kerítésen át megcsodálják a fénycsóvákat.

A hétvége zárásaként vasárnap este fél tízkor az ország több mint 1300 településén egy időben lobbant fel Szent Mihály tüze összetartozásunk szimbólumaként. Így volt ez a Bókay-kertben is ezen a hűvös őszi estén. Végül Vörös Árpád invitálására a közönség és a Tébláb táncosai egymás kezét fogva táncoltak a tűz körül.