Időutazás a Gulnerrel

Írta:  2013.10.09.
A Gulner Gyula Általános Iskola a 86. tanévét kezdte meg az ősszel. Ebből az alkalomból kiállítással idézték fel a Városháza Galériában az intézmény életében eltelt több emberöltőt.
A tárlaton az iskola életét dokumentáló több évtizedes jegyzőkönyvek mellett életképeket és a nyári táborok emlékét őrző fotók, osztály- és tantestületi tablóképek, a különféle művészeti ágakban rendezett kerületi, fővárosi, országos és nemzetközi versenyek első helyezettjeinek, különdíjasainak, valamint az egyéb módon kiemelkedő diákoknak és a művésztanároknak az alkotásai, illetve az elismerő oklevelek voltak láthatók október első felében.

Kerekes Elek, aki kisdiákként maga is fél évszázada lépte át az intézmény küszöbét, 35 éve tanít itt, és nyolc éve áll az intézmény élén.
– Nagyon sok dokumentumot őrzünk az iskola életéről – mondta az igazgató. – Az Üllői út és a Gulner Gyula utca sarkán álló épület 1927-ben elkészült, de mivel nem volt pénz a bebútorozására, az elemi iskola a Wlassics Gyula utcai iskola második emeletén kezdte meg a munkáját, s 1928 márciusában költözött át a mai helyére. Az új, nyolc tantermes intézménybe az első tanévben 611 tanuló járt, váltott „műszakban”.
Jelenleg csaknem 400 diák tanul a Gulner iskolában, és 35 pedagógus gondoskodik a nevelésükről. A pedagógusok nagy részének ez az első munkahelye, annak ellenére, hogy több évtizede dolgoznak itt. A diákokat, a pedagógusokat, a szülőket szoros kötelékek fűzik az iskolához, mert többeknek a szülei és a nagyszülei is ide jártak.

A gyerekek az iskolai tanórákon túl többek között színház- és múzeumlátogatásokon, kézműves foglalkozásokon, valamint fafaragó, tánc, színjátszó, informatikai, matematika, sport, honismereti és természetjáró szakkörben vehetnek részt. Az igazgató megemlítette az iskolában folyó művészeti nevelést is, amire méltán büszkék, mert a diákjaik számos kerületi, fővárosi, országos és nemzetközi versenyen értek el sikereket. Például a Gangesz és Duna nemzetközi rajzpályázaton Kerényi Eszter Lilla 8. osztályos tanuló lett az első helyezett 2012-ben. Az iskola a sportban, a zenében, táncban és a színjátszásban is igen színes és eredményes múltra tekint vissza. Ez talán nem véletlen, hiszen Komlós Jucinak, a Nemzet Színészének, az iskola egykori diákjának szellemiségét is őrzik a falak, de megemlíthetjük Révész László orgonaművészt, Csepregi Éva, Lugosi Róbert és Zoltán Erika előadóművészeket, Zila László mestercukrászt és Engrich Mariann örökös magyar tékvandóbajnokot is azok közül, akik szintén ennek az iskolának a küszöbét koptatták…