Fázisok, pasztellek és parafrázisok

Írta:  2013.10.18.
A Festészet napja alkalmából Garamvölgyi Béla festőművész és Huller Ágoston képzőművész Pasztelldal című kiállítása nyílt meg október 15-én a Lőrinci Nagykönyvtárban.
A két művész évek óta jó barátságban vannak egymással, nem véletlen tehát, hogy már harmadik alkalommal láthatók a képeik közös tárlaton. Három évvel ezelőtt a Pestszentimrei Közösségi Házban Nagygébé-kisgébé, egy évvel később a Lőrinci Nagykönyvtárban Fecskedal címmel nyílt a két művésznek közös kiállítása. Mindkét alkalommal Garamvölgyi Béla munkáira reagálva Huller Ágoston készített parafrázisokat. (Parafrázis: hozzámondás, kifejtés, körülírás – A szerk.)

A művészek „drótpostán” keresztül rendszeresen leveleznek egymással, és Garamvölgyi Béla elküldi a különböző készenléti állapotban lévő alkotásait barátjának, aki a képek részleteit vagy egészét újraértelmezi.
– Garamvölgyi Béla képeinek egyik fázisához festett parafrázisom volt az elindítója a közös tárlatnak – mondta a kezdetekről Huller Ágoston. – Ezúttal viszont fordult a kocka, mert az én pasztellkrétával készült munkáim adták Bélának az ötletet arra, hogy ő is a pasztellel „játsszon” egy kicsit.
A kiállításunkra készülve izgatottan figyeltem, hogy miként válik engedelmes anyaggá a kezében a pasztell. És engedelmeskedett.

– Harminc éve nem dolgoztam pasztellkrétával – vette át a szót Garamvölgyi Béla. – Érdekes volt megpróbálnom, nem erőltetve, mintegy pasztellre áttranszformálva a képi gondolataimat.
A kréta vonalas vagy festési technikára is alkalmas,.zonban a színek egészen másképp viselkednek, mint ahogy az akril-, és olajfestéknél megszoktam. Hihetetlenül izgalmas felfedezéseket tettem munka közben.
A tárlaton Kucsák László alpolgármester mondott köszöntőt, a kiállítást megnyitották a szokástól eltérően az alkotók, moderátorként közreműködött Juglné Vilhelm Tünde, a Lőrinci Nagykönyvtár igazgatója.

A tárlat november 4-ig tekinthető meg a könyvtár nyitvatartási idejében.