Fehéren és feketén

Írta:  2013.10.22.
Lássuk végre fehéren, feketén! címmel három festőművész kiállítása nyílt meg a Festészet Napja alkalmából október 17-én a Fehéren Feketén Galériában.
Lássuk végre fehéren, feketén! címmel három festőművész kiállítása nyílt meg a Festészet Napja alkalmából október 17-én a Fehéren Feketén Galériában. A tárlat különlegessége, hogy az alkotók mindegyike hivatásos katonaként szolgált a Magyar Honvédségnél.

A bemutatkozásra Nádasdi Mihály képzőművész, a Fehéren Feketén Galéria tulajdonosa kérte fel a Honvéd Kulturális Egyesület képzőművészeti tagozatának alkotóit. Korábban Baranecz Katalin, Kolárovits Katalin és Végh Hajnal, a szervezet három hölgytagja mutatkozott be, ezúttal pedig Berek Lajos szoborportréit, kisplasztikáit, Frömmel Gyula linómetszeteit, akrilképeit, monotípiáit és krétarajzait, Vankó István tusrajzait, rozsdás lemezre vegyes technikával készült képeit hozta el a galériába. A művészek úgy gondolták, hogy ha már a Fehéren Feketén Galériában mutatják be munkáikat, és a tárlatnak a Lássuk végre fehéren, feketén! címet adják, akkor ők is úgy készítik el a műveiket, hogy ezúttal alkotás közben csupán a fehér és a fekete színt alkalmazzák.

A galéria tulajdonosa, egyben a tárlat kurátora köszöntötte a vendégeket, Feledy Balázs nyitotta meg a kiállítást.
A tablókon olvashattuk a művészek rövid életútjáról, amelyből megtudhattuk, hogy Berek Lajos Mednyánszky László-díjas szobrászművész a katonai felsőoktatásban dolgozik. A képzőművészettel 1997-től foglalkozik aktívan. Kezdetben fafaragás érdekelte, jelentős változást hozott munkásságában, amikor megalkotta első bronzszobrát Kossuth Lajosról. Ezt követően egy sor magyar történelmi személy alakját formázta meg agyagból vagy gipszből. Több művészeti szervezet tagja, köztük a Magyar Alkotóművészek Országos Szervezetének. Egyéni és közös kiállításokon gyakran mutatja be új alkotásait.
Frömmel Gyula kerületi festőművésznek, a Magyar Kultúra Lovagja a Magyar Honvédségtől művelődési részlegvezetőként vonult nyugállományba. 1993-2004-ig a Honvéd Kulturális Egyesület képzőművészeti tagozatának vezetője volt. A festészetben Misch Ádám művésztanár volt a mestere, aki nonfiguratív festészetre tanította. 1981-től rendszeresen kiállítja műveit egyéni és csoportos kiállításon. Tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesület képzőművészeti tagozatának, a Magyarországi-német Írók és Képzőművészek Szövetségének, a kerületi Moholy Nagy László alkotókörnek.
Vankó István festőművész nyugállományba vonulása előtt többek között a festmény és műtárgykészletek gazdája volt a honvédségnél. Rajzi alapismereteit a Dési-Huber körben szerezte meg. Mesteri Korga György, később Misch Ádám, Végh András és Szunyoghy András voltak. 2002-ben a Nemzeti Kulturális Alap ösztöndíját nyerte el. Rendszeresen részt vesz nevesebb országos tárlatokon, tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének, a Magyar Festők Társaságának és a Csepel Galéria Egyesületnek.