Liszt Ferenc-emléktáblát avattak a repülőtéren

Írta:  2013.10.26.
Születésének 202. évfordulóján felavatták Liszt Ferenc emléktábláját a róla elnevezett budapesti repülőtéren.
Születésének 202. évrdulóján felavatták Liszt Ferenc emléktábláját a róla elnevezett budapesti repülőtéren. A zeneszerző portréjával díszített emléktábla a 2B terminál bejáratánál fogadja a jövőben a repülőtérre érkezőket.

Amint azt Szarvas Gábor, a Budapest Airport közösségi kapcsolatokért felelős igazgatója az október 22-i táblaavatáson elmondta, a repülőtér a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemmel együttműködve méltóképpen emlékezett meg a világhírű zeneszerzőről.
– Az évforduló tiszteletére Liszt Ferenc művei szóltak a hangszórókból a poggyászváróban, míg a Zeneakadémia növendékei a SkyCourtban, a repülőtér központi épületében adtak zongorakoncertet az utazóknak – mondta Szarvas Gábor, hozzátéve, hogy bár Liszt Ferenc igazi világpolgár volt, aki élete jelentős részét Weimartól Párizson át Rómáig koncertteremről koncertteremre járva töltötte, fontosnak tartotta, és igaz hazafiként őrizte meg magyarságát.
Az ünnepségen Tóth R. Károly, a XVIII. kerületi Dohnányi Ernő Zeneiskola zongoratanára játszotta el Liszt XIII. Magyar rapszódiáját.

Az emléktáblát Szarvas Gáborral együtt leleplező Lévai István Zoltán alpolgármester kiemelte, hogy a XVIII. kerület kiemelt kapcsolatokat ápol a repülőtérrel, amely rendkívül fontos gazdasági szereplője Pestszentlőrinc-Pestszentimre életének.
– Büszkék vagyunk arra, hogy a legnagyobb magyar romantikus zeneszerző nevét viseli a repülőtér, és arra is, hogy közösen avathattuk fel Liszt Ferenc emléktábláját – mondta az alpolgármester. – Rendkívül fontos, hogy Magyarország nemzetközi repülőtere megfelelő színvonalon működjön. A kerület legnagyobb adófizetőjéről van szó, amely számos itt élő család megélhetéséhez járul hozzá. Bízunk abban, hogy a jövőben Magyarország kapuja még látogatottabb lesz, mert ez azt jelentheti, hogy erősödik az ország gazdasága, és hozzájárulhat ahhoz is, hogy kerületünkben fejlődjön a repülőtér környezetének infrastruktúrája.