Ágyúk és virágok

Írta:  2013.11.06.
Cziffra György emlékére hangversenyt rendezett a kerületi önkormányzat november 4-én a városháza dísztermében.
„Csak az árnyékból a fénybe való átmenet korszakában éreztem, hogy valóban élek, és szabad vagyok, olyankor, amikor sötét börtönéből kiröppenhetett a tűzmadár” – írta Ágyuk és virágok című önéletrajzi regényében Cziffra György zongoraművész.

– Több oka van annak, hogy hangversennyel emlékezünk meg a zongoravirtuózról, az egyik legjelentősebb és világszerte legismertebb magyar komolyzenei előadóművészről – mondta Ughy Attila polgármester, a rendezvény fővédnöke. – Az egyik az, hogy ő is megszenvedte az 1950-es évek elnyomó rezsimét, a második az, hogy Budapesten még nem neveztek el utcát Cziffra Györgyről, ezért a képviselő-testület úgy döntött, hogy az egyik XVIII. kerületi utcának ő lesz a névadója. A harmadik ok az, hogy felvettük a kapcsolatot a Cziffra-örökösökkel és az alapítvánnyal, mert szeretnénk, ha a Dohnányi Ernő művészeti iskola olyan lehetőséghez jutna, amelynek révén néhány év múlva olyan nagyszerű művészek kerülhetnének ki innen, mint a műsorban fellépő Oravecz György zongoraművész, aki Cziffra-ösztöndíjjal tanult a Zeneakadémián, és sikerei már a világhír felé röpítik.

A koncert előtt Konkolyné dr. Kovács Ilona zenetörténész, a Dohnányi iskola tanára ismertette Cziffra György életútját, amely azért is érdekes, mert a művész Dohnányi Ernő segítségével került a Zeneakadémiára nyolcévesen. Franciaországban megkapta a Becsületrend tiszti fokozatát, Magyarország pedig Liszt Ferenc-díjat és a Köztársasági Érdemrend középkeresztjét adományozta neki.
Oravecz György hatalmas sikerrel szólaltatta meg a hangversenyen Gounod–Liszt Faust-keringőjét, valamint Liszt Ferenc II. és XIX. magyar rapszódiáját. A műsorban fellépett a zeneiskola kürttanára, Surán Mónika, harmonikatanára, Szatzker Zsanett, zongoratanára, Orgovánné Dávid Eszter, továbbá Lotters Márk, az intézmény volt és Kuti István, jelenlegi növendéke.
A koncerten részt vett Csomó Tamás alpolgármester, Kurdi Gyula, kerületünk díszpolgára és Némethné Kemenes Mária, a rendezvény védnöke, a senlis-i Cziffra Alapítvány magyarországi képviselője.