Kerekesszékkel a világ

Írta:  2013.11.28.
Hozleiter Fanny kicsit mésképp él, mint a legtöbb ember: kerekesszékben. Tapasztalatait érdekfeszítő könyvben foglalta össze.
„Mivel töltenék ki egy napot, ha nem lennék kerekesszékben? Sosem feküdnék le, nehogy véget érjen az a csodanap! Fogócskáznék, dögös magas sarkúkban sétálgatnék, fára másznék, és rengeteget táncolnék. Az összes számomra fontos ember nyakába beleugranék. Sétálgatnék a Duna-parton és a Városligetben, angyalkát rajzolnék a hóba vagy az avarba. És egyvalamit biztosan kipróbálnék nemcsak állva, de fejen állva is…”

Hozleiter Fanny izomsorvadását gyermekkorában diagnosztizálták, de a folyamatos mozgásterápia ellenére is hamar kerekesszékbe kényszerült a lány. Tizenkét évesen elvesztette rákbeteg édesanyját, azt a személyt, aki addig a legtöbbet küzdött érte. Az anyagi gondok és a nehézségek nem kerülték el őt és az édesapját. Tizenöt évesen szembesült betegsége súlyosságával, az orvosok 18 évet jósoltak a neki. Ez a jóslat egy ideig kardként lebegett Fanny feje fölött, de rövid időn belül ráébredt, egy szám nem határozhatja meg az életét.
Elvégezte a Hunyadi Mátyás Gimnáziumot, majd kigurult a nagybetűs életbe. Begurulunk nevű kezdeményezésével munkahelyeken, iskolákban és óvodákban tart előadásokat arról, hogy milyen kalandpark az élet egy mozgáskorlátozott számára. 2011 óta a Csibész Családvédelmi Központban dolgozik. És minden jóslat ellenére nemrégiben ünnepelte 25. születésnapját.

Lehetséges a lehetetlen

Fanny a kerekesszékét már nem tekinti akadálynak, sőt annyi élmény köti hozzá, hogy nehezen válna meg tőle. Persze a célja az, hogy egyszer elhajíthassa a csaknem 150 kilogrammos széket. Annak, aki találkozik vele, a kezdeti finomkodás után rá kell jönnie, hogy ő is olyan nő, mint bárki más. Szarkasztikus humorával sokszor megdöbbenti az embereket, lehengerlő mosolyával pedig mindenkit elkápráztat. Őt a lehetetlen motiválja. Helyesebben mondva azt gondolja, lehetetlen szinte nem is létezik, az emberek maguk döntenek tetteikről, a lehetetlen csupán egy szó arra, hogy küzdelem nélkül adjunk fel dolgokat. Márpedig ő nem tesz így!

Különleges születésnap

November 17. Fanny csodanapja. De ezúttal nemcsak a szülinapi köszöntéseket kellett fogadnia, hanem gratulációk százait is a megjelent könyvéhez. Ugyanis november közepén egyik nagy álma vált valóra, elkészült és megjelent életrajzi könyve, amelyen éveken át dolgozott. Az írást még 2009-ben kezdte, Mosolyka nevű blogján, azóta pedig a bejegyzések megtöltötték egy egész könyv lapjait.

Lehengerlő őszinteség

A Te döntesz című könyv már a megjelenése előtt hatalmas sikert aratott, és napokon belül az előjegyzési listák élére került. A kötet nem csupán a vidám történetekről szól, hanem teljes őszinteséggel mesél a csalódásokról, a küzdelmekről és azokról a pillanatokról, amikor Fanny is utat enged a fájdalmának, de végül erősre sírja magát. Könyvével nem azt akarja megmondani, hogyan csinálják mások, csak azt szeretné, ha a látásmódjával megmutathatná, hogy mindenki maga dönt a sorsáról, hogy boldogan él, vagy felülkerekednek rajta a nehézségek.

Fanny Te döntesz című könyvének bemutatóját november 19-én a Dürer Rendezvényházban tartották egy fergeteges születésnapi buli keretében. Az ünnepségen élete legfontosabb pillanatai, amelyek a könyv lapjain is sorakoznak, egy különleges bemutató révén elevenedtek meg a vendégek előtt. Fanny a Momentán Társulat közreműködésével vitte színpadra a hol könnyeket, hol mosolyt fakasztó jeleneteket. Az est a végén egy hatalmas pörgő-forgó táncmulatságba torkollott.