Vásznon a lélek rezdülései

Írta:  2013.12.12.
Különleges megnyitó fogadta a vendégeket december 10-én a Szabad Alkotók Körének Világaink világa című kiállítássorozatának záró állomásán. A művészek egyedülálló betekintést engedtek inspiráló otthoni környezetükbe.

A Szabad Alkotók Köre (SZAK) hathetes kiállítássorozatának a záró eseményéhez érkezett. A két helyszínen zajló sorozat négy művész alkotásain keresztül mutatta be azt az utat, amelyet a lélek jár be. Ágoston-Papp Mónika keramikus, E. Kottek Péter festőművész, Szikszai Sándor akvarellista és Váradi Levente fotográfus más-más kontextusból, egyéni stílusban közelítette meg a témát. Míg E. Kottek Péter az univerzum felé emelte tekintetét, és az ember határainak titkait kutatta, addig Szikszai Sándor a földi tájban láttatta az emberi lélek rezdüléseit. Ágoston-Papp Mónika a földi életet beragyogó fény forrását kereste, Váradi Levente fotóin pedig a teremtés lényege, a szeretet ragyogott fel.

Ünnepre hangolódva

Az alkotók közös kiállítását Háló Gyula lelkipásztor, a Pestszentimrei Baptista Gyülekezet vezetője nyitotta meg a Városháza Galériában. Az ünnepségen felléptek a Tébláb Művészeti Iskola táncosai, akik a hagyományos színpadi produkció helyett a nézők között kezdtek spontán táncolásba.

Később regősök kértek bebocsátást, akik a néphagyomány szerint varázserejűnek tartott jókívánságokat mondtak a közönségnek. A Bókay iskola 1. a osztályos tanulói egy Szent Miklóst köszöntő dalt tanítottak a jelenlévőknek, s az ének meghallgatásra is talált. Az ünnepség végén ugyanis maga a Mikulás sétált be a diákok közé, hogy puttonyából megajándékozza őket. Bár egyes gyerekek kétkedve fogadták, hogy vajon az igazi Mikulás érkezett-e közéjük, szakálla meghúzgálása után, amely nem holmi vatta volt, nem maradt kétség bennük. Zsákjából az édességek mellett E. Kottek Péter által festet díszkavicsok is előkerültek.

Művészi otthonok

A kiállítás különlegessége, hogy az alkotók az otthon hangulatát hozták el a galériába. Ehhez nemcsak az ünnepi műsor és a kiváló alkotások járultak hozzá, hanem az egyedi berendezés is. A művészek saját ízlésük szerint rendezték be a galéria központi részének egy-egy sarkát, amivel megmutatták: alkotásaik nemcsak a steril kiállítótermekben állják meg a helyüket, hanem az otthoni enteriőrbe is beilleszthetők.

Volt művész, aki a tökéletes beállításhoz – saját kényelmét sem kímélve – otthoni kanapéját vagy asztalát használta fel. Ágoston-Papp Mónika ezen a virágos, zöld kanapén teázott, míg Szikszai Sándor inkább az öreg faasztalánál olvasott újságot. E. Kottek Péter vérbeli festőként egy állvány előtt üldögélt piros öltözékben, Váradi Levente pedig egy fotelben vizsgálta régi fényképezőgépét. Mindez oly természetesnek hatott, hogy az emberek úgy érezhették, a művészek megosztottak velük egy darabot az életükből. Az alkotások és a különleges berendezés december 20-ig tekinthető meg a Városháza Galériában, hétköznapokon 8 órától 16 óráig.