Ásványkiállítás nyílt a kerületben

Írta:  2014.01.16.
Állandó gyűjteménnyel bővült a Tomory Lajos Pedagógiai és Helytörténeti Gyűjtemény kiállítási anyaga a Múzeumsarokban. Különleges ásványcsodák láthatók a földtől a holdig.

Hivatalosan is megnyitotta kapuit a Sváb Ferenc villamosmérnök, feltaláló gyűjteményéből összeállított Vizek és kövek című állandó kiállítás a Múzeumsarokban. Sváb Ferenc hosszú évtizedeken át kutatott ásványok után. Bár a gyűjteményt eredetileg unokájára hagyta volna, helyszűke miatt erre nincs lehetőség. Ekkor döntött úgy, hogy összegyűjtött kincseit a szülőhelyén, az egykori téglagyár területén működő helytörténeti gyűjteménynek adományozza. Ezzel nem csupán a nagyközönség számára tette megtekinthetővé különlegességeit, hanem egyes darabokat egyenesen a lelőhelyükre hozott vissza.

A kerületnek adományozott gyűjteményében olyan darabok is találhatók, amelyek nem földi eredetűek, illetve amelyek a természetben már nem fordulnak elő. Ásványait Európa, de főként Magyarország számtalan zegét-zugát bejárva gyűjtötte össze. Sváb Ferenc érdeklődése az ásványok és kőzetek iránt még kisgyerekkorában kezdődött az egykori téglagyári bóklászások során, s erről a helyről azóta is olyan különlegességeket őriz, mint a vélhetően az őskorban kihalt állat, a masztodon agyarának egy darabja.
A kiállítása egyénileg és csoportosan is megtekinthető, előzetes bejelentkezés után ingyenes tárlatvezetéssel. Iskolai csoportok számára színvonalas múzeumpedagógiai foglalkozásokkal és vetélkedőkkel színesítik a programot. Az adományozót Kucsák László országgyűlési képviselő is üdvözölte a nyitóünnepségen.