Radnótiról a Magyar Kultúra Napján

Írta:  2014.01.24.
Radnóti Miklós verseiből és feljegyzéseiből készített összeállítással tisztelgett a kerület a Magyar Kultúra Napja előtt.

Még csak negyedszázada ünnepeljük január 22-én a Magyar Kultúra Napját, de ma már nemigen kell magyarázni, minek az évfordulóján tisztelgünk ilyenkor: 1823-ban Csekén ezen a napon tisztázta le Kölcsey Ferenc a Hymnus kéziratát. A költemény a XIX. századi hazafias mozgalmak fontos jelképe lett, Erkel Ferenc már 1844-ben zenét komponált első versszakához, ebben a formában hangzott el 1848. március 15. estéjén. Bár alkotmányunk csak 1989 óta jelöli meg a megzenésített művet nemzeti himnuszunkként, és a kiegyezés utáni évtizedekben egy Haydn-kompozícióval helyettesítették, az ötvenes években pedig Rákosi Mátyás is kísérletet tett lecserélésére, a XIX. század közepe óta ez a dal a hazafias kötődés legfőbb szimbóluma a magyarok szemében.

A Magyar Kultúra Napjának ünnepi megemlékezésein rendszerint nem csak a Hymnusról esik szó. Jó alkalom ez arra, hogy egy napra, egy estére ismét a figyelem középpontjába kerüljön a magyar kultúra néhány kiemelkedő alkotója, műve. A Kondor Béla Közösségi Házban január 22-én rendezett hivatalos kerületi ünnepségen Radnóti Miklós verseiből és feljegyzéseiből készült zenés műsort mutatott be Tóth Péter Radnóti-díjas versmondó és Bődi Szabolcs, Kunszentmiklós polgármestere, a költő rajongója.
−Radnóti Miklós a magyar irodalom kiemelkedő alkotója, kötődése a magyar irodalomhoz, a nyelvhez, a kultúrához és a hazához mindannyiunk számára példaként szolgálhat. Megpróbáltatásokkal teli életéről, tragikus haláláról nem csak a Magyar Kultúra Napja, hanem a Holokauszt-emlékév apropóján is illik megemlékeznünk – fogalmazott Kucsák László országgyűlési képviselő, alpolgármester, aki ünnepi köszöntőjében azt is elárulta, hogy Radnóti személyes kedvencei közé tartozik. – Fiatal egyetemistaként nagy hatást gyakoroltak rám a költő tiszta, pontos, erősen képszerű sorai, amelyeket tanárainkkal akár órákon át is élvezettel elemeztünk, természetesen heves viták során. Nagy öröm számomra, hogy ezeket a verssorokat hallhatom újra a mai ünnepen.
A rendezvényen részt vett a városvezetés és a képviselő-testület több tagja, így például Csomó Tamás alpolgármester és Kiss Róbert képviselő is.