Nagyszínpad! Nagyszínpad!

Írta:  2014.01.30.
A kerületben is népszerű a FolkFunk Superstars zenekar.

A FolkFunk Superstars zenekar hetente kétszer döngeti a gyáli PoliSound Próbaterem és Stúdió falait. Zenei sokszínűségük előtt azonban sorra dőlnek le a falak, volt már fellépésük bárszéken ücsörögve egy kerületi pubban, a pestszentimrei utcabálon, és álltak már a Szeptemberi Kóstoló nagyszínpadán is.
A FolkFunk Superstar zenekart 2009-ben egy hétfős összeszokott társaság hozta létre, idén októberben pedig még egy taggal bővült a csapat. A zenekarban a nagy létszám és a családi szálak ellenére sincsenek konfliktusok, hiszen a szabály egyszerű, aki nem nevet velük, az nem tagja a bandának. Bemutatkozó kislemezüket 2010 novemberében készítették el, azóta pedig megállás nélkül dolgoznak a további dalok elkészítésén. Olyannyira, hogy második kislemezük megjelenése 2014 februárjában várható.

– Milyen korosztálynak szól a zenétek?

Sárközi Mátyás: Egyedi hangzásunkban a folklór és a funky elemei ötvöződnek. Az általunk feldolgozott népdalrészletek generációkon keresztül fennmaradtak, így a mai, modern zenei formákkal ötvözve széles közönséget szeretnénk megszólítani. A repertoárunk azonban nemcsak népzenei átdolgozásokból áll, csapatunk teljes egészében saját szerzeményeket is készít.

Különleges harmóniák

– Hogyan születik egy-egy új dal, hogyan írjátok azokat?

Sárközi Barbi: Minden dalnak megvan a saját története. Van olyan, hogy egy már meglévő népzenei alapra építünk, az eredeti szöveg vagy dallam felhasználásával. Sokszor a próbatermi zenélgetések során születnek olyan dallamok, amelyeket a későbbiekben felhasználunk. Ritkább esetben pedig előre megírjuk a dalszövegeket, és azokhoz készülnek a zenék.


Tehetségkutatás

– Szerepeltetek a 2013-as X-Faktor-válogatáson. Meddig jutottatok? Milyen kritikákat kaptatok?
Pápai Zsolt: Bekerültünk a legjobb ötvenbe, de műsoridőben sajnos alig voltunk láthatók. Habár hamarabb kiestünk, mint szerettünk volna, sikerünk számokban is mérhető, mert a saját oldalunk látogatottsága és a közösségi oldalon lévő rajongóink száma is növekedett a megmérettetést követően. Alapvetően pedig csak pozitív kritikákat kaptunk mind a zsűri tagjaitól, mind a közönségtől.

– Melyik volt a legemlékezetesebb koncertetek?

Forgács Máté: Az egyik legemlékezetesebb koncert mindannyiunk számára a gyáli városközpont-avató utcabál volt. Itt a Csík Zenekar előtt léphettünk fel, kiváló technikai felszereltséggel, ami nagyban hozzájárult a páratlan élményhez. Emellett az idei Szeptemberi Kóstolót is pozitív csalódásként éltük meg, mivel a korai időpont és a tűző nap ellenére is összegyűlt egy kisebb, de annál lelkesebb tömeg a koncertre. Valójában minket mindig felvillanyoz, ha együtt zenélhetünk, és a koncertek alkalmával ezt a magával ragadó érzést szeretnénk megosztani a közönséggel is. Aki nem hiszi, járjon utána…