Egy modern klasszikus

Írta:  2014.01.31.
A Kolibri Táncegyesület tavaly ünnepelte fennállásának 20. évfordulóját. Lelkes növendékekkel és magasan képzett táncpedagógusokkal vágnak neki az újabb megmérettetéseknek.
A Kropf Táncművészeti Iskola 1993-ban Michael Kropf balettművész és Róthné Major Klára nívódíjas pedagógus vezetésével indult. Kezdetben főként klasszikus táncokat és akrobatikát tanítottak. A tánciskola jogutódjaként 1997-ben jött létre a Kolibri Táncegyesület, amelyet mind a mai napig Róthné Major Klára vezet. Az egyesület tagja két kiemelt szakmai szövetségnek, a Táncpedagógusok Országos Szövetségének és a Modern Tánccsoportok Magyarországi Szövetségének.

A Kolibriban magas színvonalú oktatómunka folyik, főként a balett, a modern dzsessz és az akrobatika jellegzetességeinek ötvözésével. Ez az ötvözés adja meg a táncegyesület egyedi és egyedülálló jellegét. A táncegyesület célja az, hogy a folyamatos megújulás mellett megőrizzék azokat a klasszikus elemeket, amelyek hozzájárulnak a növendékek művészi mozgáskultúrájának fejlődéséhez.

Felidézett tánclépések

A koreográfiákat a tanítványok életkorához, illetve az adottságaikhoz és a képességeikhez igazítják.
– Egy-egy koreográfia összeállításánál általában a zene adott, ahhoz alakítom a táncmozdulatokat. Abban az esetben viszont, ha valamilyen mondanivalót szeretnék megjeleníteni a tánccal, akkor a tematikához keresem meg a megfelelő zenét. Ezt követően tervezzük meg a fellépőruhákat, amiket a szűk szabás miatt mindenkire egyénileg készíttetünk el – mesélte Róthné Major Klára. – Meglepő volt számomra, hogy ezeket az évek múltán is mindenki oly nagy becsben őrzi, hogy amikor a húszéves évfordulóra szervezett kiállítás anyagát állítottuk össze, rövid időn belül előkerültek a gondosan elrakott ruhák.

Felejthetetlen évforduló

A 2013-as év legjelentősebb eseménye az egyesület fennállásának húszéves évfordulójára rendezett jubileumi gálaműsor volt, amelynek a Lőrinci Sportcsarnok adott otthont. Az előadáson összefonódott a múlt és a jelen, hiszen számos hajdani és jelenlegi növendék lépett színpadra, a táncprodukciók között pedig saját videofelvételeikből készített kisfilmekkel idézték fel az egyesület húsz évét. A legmeghatóbb perceket az egykori aranycsapat táncprodukciója szerezte, melynek már a címe is beszédes volt: Van, volt, lesz!
 

A kiállítás december végén a Kondor Béla Közösségi Házban az elmúlt húsz év során elért sikereknek állított emléket. Fényképek, érmek, kupák és féltve őrzött fellépőruhák elevenítették fel a közös élményeket és a kiváló eredményeket.

Magas színvonalon

A csoportok alapvetően a szabad idejükben táncoló fiatalokból állnak össze. Van, aki lemorzsolódik az évek alatt, mások profikat megszégyenítő tudásra tesznek szert a Kolibriban. Életük meghatározó részévé válik a tánc, olyannyira, hogy néhányan ezen a pályán képzelik el a későbbi életüket is, hiszen egy igazi táncosnak a színpad az otthona. Több növendék végezte már el a Magyar Táncművészeti Főiskolát, ők ma már profi táncegyüttesek tagjaiként, a táncművészeti szakma jeles képviselőiként dolgoznak. Az egyesület táncosai számos hazai és nemzetközi megmérettetésen szerepeltek már nagy sikerrel. Koreográfiáikkal rendszeresen fellépnek különféle kerületi, illetve nagyobb rendezvényeken. A tánc azonban nemcsak a versenyzésről szól a Kolibriban, hanem összetartó közösségek és igazi tartós barátságok is alakulnak. Róthné Major Klára azt is elmondta, számára nem az a fontos, hogy az egyesületben hányan vannak, hanem az, hogy akik ott táncolnak, azok valóban azt a táncstílust és azt az eszmeiséget képviseljék, amit az egyesület magáénak vall.