A művészet ereje

Írta:  2014.02.03.
Értelmi sérültek munkáiból rendeztek kiállítást a Városháza Galériában. Különféle technikával készült alkotásokon keresztül nyerhettünk bepillantást a Gyöngyvirág Napközi Otthon életébe.
A kerületi Gyöngyvirág Napközi Otthonban középsúlyos, elsősorban felnőtt értelmi sérültek kapnak ellátást, segítve ezzel társadalmi beilleszkedésüket és tehermentesítve a családjukat. Az otthon hétköznapjaiban fontos szerep jut a művészetpedagógiai foglalkozásoknak, amelyek segítik a sérültek önkifejezését, önértékelésük javítását. A Városháza Galériában az elmúlt években készült alkotásokból összeállított tárlaton megismerkedhettünk az értelmi sérült emberek látásmódjával, betekintést nyerhettünk színes, csodálatra méltó belső világukba.

A két héten át nyitva tartó kiállítást Csomó Tamás alpolgármester nyitotta meg, aki a művészet és az agy fantasztikus tüneményéről beszélt. A megnyitón fellépett Bődi Antal, az intézmény egyik ellátottja, aki énekhangjával elvarázsolta közönséget. Őt a Vörösmarty Mihály Ének-zenei Nyelvi Általános Iskola és Gimnázium tanulói és Gyombolai Bálint ének-zene tanár kísérte hangszeren. A Gyöngyvirág a fennállása óta részt vesz kiállításokon és kulturális rendezvényeken.
– Több éven át a REHA Hungary szakkiállításon is ott voltunk saját készítésű tárgyainkkal. Az utóbbi években a RIROSZ nevű országos szövetség által szervezett Ritka szépségek kiállításon minden évben több ellátottunk is helyezést vagy külön díjat nyert a napköziben készített kézműves munkáival. Változatos technikákat kipróbálva készülnek szőnyegek, üvegfestmények, gobelinek, kerámiák, amelyekből a látogatók egy kis ízelítőt láthattak most – mondta Sarlós Zsuzsanna szakmai vezető.