Sünimanóval kezdődött az írói pálya

Írta:  2014.02.03.
Mészöly Ágnesnek, a Pestszentlőrincen élő írónak tíz éve jelent meg az első kötete, amelyet azóta több is követett, és számos novellát is írt.
Mészöly Ágnesnek, a Pestszentlőrincen élő írónak tíz éve jelent meg az első kötete, amelyet azóta több is követett, és számos novellát is írt. Hamarosan láthatjuk a moziban a Couch Surf című filmet, amelynek forgatókönyve Dyga Zsombor, Köbli Norbert és Mészöly Ágnes közös munkája.

Mészöly Ágnes képzeletbeli névjegyén sokáig az állt, hogy konduktor és négygyermekes édesanya, aki időnként könyvet ír… Már jó kritikát kapott, és sikert aratott két kötete, amikor ő még mindig kételkedett magában. Hosszú idő után fogalmazta csak meg, hogy ő egy író, aki néha világot akar látni, és rövid időre elmegy külföldre dolgozni. A múlt nyáron mozgássérült gyerekekkel foglalkozott a Trinidad és Tobagón, egy fejlesztő táborban.
– Kicsit pörgessük vissza az idő kerekét…
– 1971-ben születtem, abban az évben, amikor Allan Shepard golfozott a holdon, megalakult az LGT, és Gábor Dénes kapta a fizikai Nobel-díjat. Annak idején kamionsofőr és régész akartam lenni, de mivel ilyen szakpárt egyetlen egyetem sem indított, végül a Pető Intézetben szereztem diplomát. Ma is imádok vezetni: autót, ötszáz köbcentis Hondát, fejlesztőcsoportot, nagycsaládos háztartást – bármit. És az ásásról sem mondtam le teljesen. Legfőképp pedig történeteket írok, de hamar megfájdul a gépeléstől a hátam. Ennek ellenére ezt szeretem legjobban.
– Írói pályája a Sünimanóval kezdődött?
– Igen. Sok író mondja magáról, hogy már gyermekkorában naplót, verseket írt, nálam ez nem így kezdődött. Harmincéves voltam, amikor elkezdtem írni.
2004-ben az akkori kultuszminisztérium meghirdette az Édes anyanyelvünk pályázatot. Amikor elolvastam a kiírást, „most vagy soha” érzésem támadt, és még aznap nekifogtam a Sünimanó írásának, amelyet rövid idő alatt be is fejeztem. Nem nyertem díjat, de arra jó volt, hogy ráébredjek, hogy igen, én ezt szeretem csinálni. Nagy örömet szerzett az írás. Egy idő után azt vettem észre, hogy egymás után jönnek a gondolatok, csak le kell írnom őket.
– Ki segítette a pályáján?
– Jász Attila, az Új Forrás szerkesztője biztatott, hogy érdemes volna a mesét könyv alakban is megjelentetni. Szerencsére hamar találtam kiadót, ami azért is volt érdekes, mert egy teljesen más környezetből jöttem. Sokat számít, hogy vannak-e ismeretségei az embernek, tisztában van-e a játékszabályokkal, tudja-e, hogy kihez milyen kéziratot érdemes vinni. Tíz évembe került, mire mindebben tapasztalatot szereztem.
– A Sünimanó irodalmi visszhangja nagyon pozitív volt, a Magyar Könyv Alapítvány által választott tizenöt bemutatókönyv egyike lett.
– Jó érzés, hogy Szabó Magda, Lackfi János, Varró Dániel és más ismert szerzők neve között megbújik az én nevem is. A következő könyvem a Heaven Consulting volt – egy regény konformizmusról és lázadásról, hitről és téveszmékről, és persze nőkről meg férfiakról, mert az érzelmi válság sem hiányozhat a sztoriból.

Mészöly Ágnes könyvei

Sünimanó (2006)
Heaven Consulting (2008)
Hófehér karácsony (2013)
Több antológiában (Tejbegríz, Érik a nyár, Elfelejtett lények boltja, Nini néni és a többiek) is megjelentek írásai.
 

– A legutóbb, 2013-ban mesekönyve jelent meg, Hófehér karácsony címmel, Rofusz Kinga illusztrációival.
– Írtam egy krimit is, amit már leadtam a kiadónak. Hamarosan befejezem a tizenéveseknek szánt könyvemet, és ismét megjelenik majd a Sünimanó. Jelenleg sehol sem kapható, csupán egy antikváriumban láttam, ahol az eredeti árának majdnem a duplájáért kínálták.

– Irodalmi blogban is találkoztam az írásaival.
– Dávid Ádám író, a Móra Kiadó szerkesztője meghívott az Író cimborák blogjára (http://irocimborak.blogspot.hu – A szerk.), amely a kortárs magyar gyermekirodalom fóruma, nagyon jó szerzőkkel. Minden hónapban más szerkeszti, és más a témája.
– Forgatókönyvet is ír?
– Hamarosan bemutatják a Couch Surf című filmet, amelynek a forgatókönyvét Dyga Zsomborral és Köbli Norberttel közösen írtuk. A történet nyolc-tíz vidám epizódból áll, egyetlen visszatérő szereplője a kanapé, mindig más és más környezetben. Zsombor a Heaven Consulting című regényemből is szeretne filmet készíteni, jelenleg a forgatókönyvön dolgozik.