Életigenlő ünnepidő

Írta:  2014.02.24.
Kiállítás-megnyitóval egybekötött irodalmi estet tartottak február 20-án a Zila Kávéházban. A Krúdy Gyula Irodami Kör évek óta minden hónap harmadik csütörtökén tartja irodalmi és képzőművészeti bemutatóit.

Idén második alkalommal töltötte meg a művészet a Zila Kávéház emeletét. A kávéházi estet Simon M. Veronika festőművész nyitotta meg, aki két tanítványa, Skerlákné Mayer Ilona és Varsányi Edit festőművész munkáit mutatta be. Skerlákné Mayer Ilona jó példa arra, hogy sosem késő új dolgokba fogni. Ő 47 évnyi egészségügyi munka után autodidakta módon ragadott ecsetet. Varsányi Edit festészetét az Indiában eltöltött tíz év határozza meg – főként spirituális témájú képeket, mandalákat fest és tervez.
Az est irodalmi részében Stancsics Erzsébet író-költővel Tárkány Imre író beszélgetett az alkotó 70. születésnapja alkalmából. Bár Stancsics Erzsébet előbb olvasott kottát, mint szöveget, a zenei pályáról egy állandósult ínhüvelygyulladás miatt még kiskorában le kellett mondania. Rajzképességek híján a tanítónői pályája helyett a védőnőit választotta, ami rengeteg témát adott neki az íráshoz. Versei és prózái leplezetlen képet festenek családról, öregedésről, a világról.
A Krúdy-kör következő kávéházi estje március 20-án 16.30-kor lesz a Zila Kávéházban. Bemutatkozik Király Lajos író, költő, aki már diákkorában is számos elismerést kapott műveiért, napjainkig pedig 24 könyve jelent meg. A falakat Vincze Angéla festőművész képei borítják majd, aki nemcsak a saját útját egyengeti, de tanárként számos diákét is.