Remekeltek a fúvósok

Írta:  2014.02.26.
Hangulatos koncertet adott az Etűd Fúvószenekar február 22-én a Karinthy Frigyes Gimnáziumban.

Kellemes esti programban lehetett része annak, aki részt vett az Etűd Fúvószenekar hangversenyén. Hallhattunk indulót, szimfonikus zenei átiratot, felcsendült Mendelssohn Szentivánéji álom című szvitjéből a Nászinduló, s játszottak a zenészek operettet, kortárs darabokat és filmzenét is.
A zenekar tagjai kisebb-nagyobb kamarazenei formációkban is felléptek. A hangverseny ingyenes volt, azonban aki akarta, támogathatta a Etűd Zenei Alapítványt, a zenekar fenntartóját.
Az együttes 2012 júniusában alakult meg – XVIII. kerületi amatőr művészeti csoportként – akkori és korábbi dohnányis fúvószenekari tagokból, illetve tanárokból.
Létrehozásának célja a kerületben több évtizede kialakult fúvószenekari hagyományok folytatása és a zeneiskolából kiszorult egykori növendékek további közös muzsikálási lehetőségének megteremtése volt. A zenekar karmestere, egyben az Etűd Zenei Alapítvány kuratóriumának elnöke Sánta Ferenc, aki 21 évig vezette a Dohnányi Ernő Zeneiskola fúvószenekarát.

– A zenekar harminc tagból áll, de alkalmanként, mint most is, különleges hangszerekkel is kiegészül az együttesünk – mondta Sánta Ferenc. – Önálló bemutatkozó hangversenyünk a múlt évben volt a Rózsa Művelődési Házban, de előtte is felléptünk szűkebb pátriánkon kívül és más kerületekben is, valamint zenekari találkozókon.
A zenekar tagjai közül többen már húsz évvel ezelőtt jártak a zeneiskolába, de szeretnének továbbra is a kerületben muzsikálni, lehetőleg a korábbi zenésztársaikkal együtt.
A karmester azt is elmondta, hogy a próbahelyiséget fellépések fejében a Kondor Béla Közösségi Ház és a Kondor iskola biztosítja számukra.
A fúvószenekar örömmel vár minden olyan muzsikust, aki szeretne részt venni a munkájában. További információ: www.etudalapitvany.hu.